26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zvony z osmi zemí rozezněly bosenský Kupres

31. 5. 2005

|
Tisk
|

Pouť středoevropských katolických zemí, kterou před rokem hostilo rakouské poutní místo Mariazell, měla letos ve dnech 20. a. 21. 5. pokračování v bosenské vesnici Kupres. Válkou poničená vesnice se stala cílem biskupů, kněží a poutníků z osmi zemí, které se znovu sjednotily pod heslem Kristus naděje Evropy. V této obci přišla během balkánské války o život řada místních lidí a románský kostel srovnal se zemí dynamit. Na jiném místě zde vyrostl chrám nový, na který přispěly a do kterého darovaly místní církve osmi zemí střední a východní Evropy osm nových zvonů.

Vydání: 2005/23 Inkvizice, 31.5.2005, Autor: Pavel Siuda

„Bosna a Hercegovina byla jednou z účastnických zemí na Středoevropských katolických dnech a Kupres jsme pro pokračování akce vybrali proto, abychom místním lidem ztělesnili naději, o které se hovoří v hesle Středoevropských katolických dnů,“ řekl ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který na pouti zastupoval Českou biskupskou konferenci. Z České republiky se na pouť vydal autobus poutníků z Koclířova u Svitav.

„Bylo působivé vidět hromadu sutin původního kostela, z nichž trčí k nebi kovový kříž. Kostel byl vyhozen do vzduchu v době balkánské války, kdy místní katolické obyvatelstvo uprchlo do Chorvatska,“ upřesnil smutný osud vesnice biskup Lobkowicz. Stopy války byly však vidět i na jiných místech země. „Smutným dojmem působilo, když jsme viděli nové domy a vedle nich opuštěné ruiny, do nichž se po válce už lidé nevrátili,“ popisuje situaci v zemi biskup.

Na poutní slavnost se místní připravovali do posledních hodin. Do Kupresu dorazilo třicet biskupů, dvě stě padesát kněží a patnáct tisíc poutníků. Mezi celebranty byl také vídeňský kardinál Christoph Schönborn, bosenský kardinál Vinko Puljić a kázání v srbochorvatštině měl záhřebský arcibiskup Josip Bozanić.

Na závěr bohoslužby požehnal kardinál Schönborn osm zvonů, které mohli vidět poutníci už loni v Mariazell. Českou republiku zastupoval menší zvon Benedikt o hmotnosti 320 kilogramů. Největší ze všech měl čtyři a půl tuny. Aby se kardinál Schönborn dostal úplně ke všem, vylezl po řebříku až na lešení. Jakmile zvony posvětil a dostal se v pořádku opět na pevnou zem, všechny se najednou rozezněly. „To byl dojemný okamžik, který vysílal poselství o naději. Kardinál Schönborn v kázání připomněl, že Kristus je nadějí Evropy, ale potřebuje lidi, v nichž se ta naděje uskutečňuje,“ popsal své pocity biskup Lobkowicz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou