26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Závěry synody míří k papeži

30. 10. 2018

|
Tisk
|

Ve Vatikánu skončila po měsíci synoda o mladých lidech. Biskupové z 270 zemí debatovali o tom, jak jim pomáhat najít své povolání. Dokument, který biskupové odhlasovali a který reaguje i na sexuální skandály, migraci, zapojení žen v církvi i hledání identity, nyní posílají papeži.

Vydání: 2018/44 Proč slavíme svátky zesnulých?, 30.10.2018


„Byla to nejlepší synoda, jakou jsem zažil,“ zhodnotil rakouský kardinál Christopher Schönborn na tiskové konferenci. Ocenil bratrskost a odvahu mnohých.
Plzeňský biskup Tomáš Holub, který se synody účastnil za ČBK, po schválení závěrečného dokumentu napsal na svůj twitter: „Církev naslouchající, na cestě, prosící za odpuštění, ukazující na Krista, nikoliv na sebe, nutnost zásadně posílit roli ženy, otevřená vyjádření o sexualitě! Bohu a papeži Františkovy díky!“
Výraznými tématy jednání byly širší zapojení žen do života církve, migrace mladých i právo zůstat ve své zemi. Biskup Holub získal pro KT reakce několika dalších biskupů. Právě o migraci s ním mluvil maronitský kardinál z Libanonu Béchara Raï. „Vydám se synodní cestou naslouchání mladým tak, jako naslouchal Ježíš. Aby nalezli sami sebe, zvláště dnes, kdy žijí se zavřenými horizonty kvůli politické a ekonomické situaci,“ dodal. Libanon, země se 4 miliony obyvatel, přijal 1,5 milionu Syřanů.
Text bude schvalovat papež. Dokument prosazuje teologii II. vatikánského koncilu. „Nebyla to synoda, která měla řešit otázky učení církve,“ upozornil předseda Irské biskupské konference Eamon Martin. Sám papež zdůrazňuje, že cílem synody bylo „společné přebývání a přičinění mladých i starších v naslouchání a rozlišování“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou