26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vraždy kněží jako odveta mafie

6. 1. 2015

|
Tisk
|

Rizikovou zemí pro kněze se v posledních letech stalo Mexiko. Od roku 1990 zde vinou mafiánského teroru zemřelo téměř čtyřicet duchovních včetně jednoho kardinála.

Vydání: 2015/2 Poutníci Taizé přivezli radost, 6.1.2015, Autor: Alena Scheinostová

Zatím poslední událostí tohoto druhu byl o Vánocích únos P. Gregoria Lópeze Gorostiety ze semináře ve městě Ciudad Altamirano v mexickém státě Guerrero. Ačkoli na Gorostietovu podporu vyšly do ulic stovky demonstrantů, byl kněz později nalezen s prostřelenou hlavou. Prakticky na témže místě bylo přitom před několika týdny v hromadném hrobě objeveno tělo jiného uneseného katolického duchovního.
Za vraždami kněží, stejně jako za jejich vydíráním a výhrůžkami, stojí místní drogové gangy. V září uplynulého roku vyvolal v Mexiku mohutné protesty únos třiačtyřiceti středoškolských studentů, kteří se v městě Iguala postavili proti veřejnému projevu starostovy manželky, údajně napojené na zločineckou bandu Guerreros Unidos. Odpovědnost za únos a likvidaci dětí byla připsána starostovi Igualy – studenty měla na jeho příkaz policie odvést a předat do rukou právě organizaci Guerreros Unidos. Úzké propojení mezi gangy, policií a politiky bohužel není výjimkou.
„Mexičtí biskupové prohlašují: Dost! Nechceme další krveprolévání. Nechceme další umírání. Nechceme další únosy, další bolest, další hanebnosti,“ vyjádřila se v reakci na zavraždění studentů Mexická biskupská konference. V ostrém prohlášení biskupové odsoudili liknavý přístup státu k postihování násilí a vyzvali k nápravě. „Únosy a vraždy kněží jsou odvetou,“ tvrdí sestra Judith Hidalgo Mejia FSP, Mexičanka žijící v Praze. „Od roku 2006 (odkdy trvá válka mezi vládou a drogovými kartely – pozn. red.) násilí narušuje život společnosti a zasahuje do života každého občana.“ Obětí útoků se stávají běžní Mexičané, ale také novináři a duchovní. Už v roce 2010 vydali biskupové pastýřský list, v němž objasnili roli církve tváří v tvář násilí.
Společnost se propadá na hodnotové dno
„Násilí v zemi se netýká jen gangů. Je to začarovaný kruh, který prochází rodinami, školou, spadá sem zneužívání dětí, starých lidí, souvisí s chudobou a sociálním vyloučením – současný stav odráží hlubokou krizi hodnot,“ upozorňuje sestra Judith. Krize zasahuje i samotné církevní struktury: mezi kněžími se najdou tací, kteří neváhají přepírat špinavé peníze nebo za úplatu oddávají či zpovídají s rozhřešením příslušníky narkomafie.
Na druhé straně jsou i mezi kněžími stále osobnosti, jako je známý bojovník za práva migrantů P. Alejandro Solalinde. Kněze, který se nebojí praxi drogových kartelů v Mexiku otevřeně kritizovat i ve světových médiích, hlídají po výhrůžkách smrtí osobní strážci. Stín násilí, které po vraždě P. Gorostieta odsoudil i papež František, tak v Mexiku dusí to, co by – slovy sestry Judith – mělo být pravým posláním církve: svědčit o pravdě, spravedlnosti, svobodě a míru.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou