16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Verdikt nad současným ruským uměním?

20. 7. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/30 Neplodnost, 20.7.2010, Autor: Martin T. Zikmund

Moskevský proces ostře sledovaný obránci lidských práv skončil minulý týden vynesením rozsudku. Vysokou peněžitou pokutou byli při něm potrestáni autoři tři roky staré kontroverzní výstavy „Zakázané umění“ Jurij Samodurov a Andrej Jerofejev, kteří podle žaloby zlehčovali náboženství. Za obrazy jako Kristus na křížové cestě s hlavou Mickey Mouse nebo jako propagátor Coca--Coly, které byly vystaveny v moskevském Sacharovově muzeu, žádal prokurátor dokonce tři roky vězení.

„Žádné rouhačství v tom nebylo. Obrazy naopak upozorňovaly, že náboženství je ohrožováno konzumem,“ tvrdí autoři a kurátoři výstavy. A není to jen jejich názor. Postavili se za ně další známí ruští umělci včetně malíře Ilji Kabakova, a obrátili se dokonce na prezidenta Dmitrije Medveděva s prosbou, aby trestní stíhání organizátorů výstavy ukončil. „Odsuzující rozsudek bude verdiktem nad celým současným ruským uměním a dalším krokem k zavedení cenzury,“ uvedli autoři otevřeného dopisu a hlavu státu varovali, že odsouzení umělců by poškodilo pověst Ruska ve světě. Pravoslavný spolek Národní rada, odkud žaloba vzešla, hájil zase svůj postup. Jeho zástupce Oleg Kassin se nechal slyšet, že byl „protikřesťansky“ zaměřenými výtvarnými díly znechucen. „Jestliže se chcete vyjadřovat svobodně, udělejte to doma a pozvěte blízké přátele,“ vzkázal Kassin potrestaným umělcům a dodal: „Ale od chvíle, kdy se taková výstava koná na veřejném místě, zvláště obsahuje-li urážky, už nejde o umění, ale o provokaci.“

TREST JAKO REKLAMA

„Myslím si, že svoboda projevu má určité morální hranice. Nelze blahovolně přijímat urážení náboženského cítění, stejně jako projevy nebo chování podněcující k nenávisti,“ vyjádřil se pro KT přední český orientalista Luboš Kropáček. Je to prý o to horší, že zpravidla nejde o postmoderní hravost, nýbrž o marketingovou strategii vydělávat na zlém, jež přitahuje. Řešením podle něj ovšem není ani trestněprávní postih, neboť i ten může být využit jako reklama. „Nejvhodnější by bylo odpovídat na zesměšňování ušlechtilých hodnot stejnou mincí, tedy zesměšněním cyniků. Ukazujme, že hloupé je hloupé. Co je chytrého nebo vtipného třeba na zobrazování Ježíše s hlavou Mickey Mouse?“ ptá se Luboš Kropáček. Soudní proces s oběma umělci začal již v březnu 2009. Jurij Samodurov byl však pokutován už před sedmi lety, a to za výstavu „Opatrně, náboženství!“, kterou i tehdy uspořádal v moskevském Sacharovově muzeu. Naopak jeho kolega Jerofejev se v nedávném dopise zaslaném představitelům Ruské pravoslavné církve omluvil, pokud se výstava dotkla náboženského cítění křesťanů. Prý to nebylo jejím záměrem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou