26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velkolepé přípravy na návštěvu papeže v Polsku

23. 5. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/21 Pravidla manželského soužití, 23.5.2006

Rušno bylo i na poutních místech, které tak rád navštěvoval Jan Pavel II. Monumentální centrum úcty Božímu milosrdenství v Lagiewnikách bylo dokončeno teprve před čtyřmi roky. A tak zbývalo jen vyvěsit velký papežův portrét a vlajky. Jinde bylo práce o něco víc. Krakované horlivě uklízeli zejména v okolí Wawelu a biskupství. Rynek byl na poslední chvíli téměř celý předlážděn.
Zvlášť pečlivě se pak připravilo rodné město Karola Wojtyly. Barokní wadowický kostel byl ještě před týdnem zakrytý lešením. Stavbyvedoucího, který práce řídil, se naše otázka dotkla. „Samozřejmě, že budeme do příjezdu papeže hotovi! Chceme, aby naše město viděl krásné,“ odpověděl stroze. Hned vedle stavěla parta tesařů dřevěné lešení s oltářem. Rozkvetlé náměstí nepojme víc než 30 tisíc lidí, další budou muset prožít mši svatou v přilehlých ulicích. Nebo pojedou za Svatým otcem jinam - třeba na nedalekou Kalwarii Zebrzidowskou. I tam se narychlo opravoval celý poutní areál. Navzdory tomu, že zde římský host stráví pouhých 20 minut při modlitbě Anděl Páně. Také zdejší návštěva má být především symbolická, má ukázat, že papež sdílí mariánskou úctu svého předchůdce.
Ani v Čenstochové se Benedikt XVI. nebude moci zdržet dlouho. Na prostranství pod hradbami, kde proběhne podvečerní májová pobožnost s papežskou promluvou, jsou organizátoři připraveni až na půl milionu věřících. Mluvčí kláštera paulínů P. Stanislaw Tomoń nás dále informoval, že je přihlášena i řada poutníků z České republiky, především ze severu Moravy. „Na letošní návštěvu jsme se, tak jako celé Polsko, dlouho připravovali nejen materiálně, ale i duchovně. Každodenní růžencovou modlitbou a mší svatou obětovanou na úmysl Svatého otce u obrazu Bohorodičky,“ dodává P. Tomoń.
VÁCLAV ŠTAUD, Čenstochová

rámeček:
Německý papež je v Polsku populární

- Při průzkumu veřejného mínění 30 % Poláků uvedlo, že se jejich postoj k Německu díky papeži německého původu zlepšil. Pouze čtyřem procentům dotázaných vadí, že se nástupcem polského Karola Wojtyly stal právě Němec. Téměř tři čtvrtiny dotázaných ocenily, že se Benedikt XVI. často snaží oslovovat polské poutníky v jejich mateřštině. 80 % Poláků pak oceňuje, že se Benedikt XVI. ve svých vystoupeních často odvolává na svého „polského“ předchůdce Jana Pavla II.
- O vstřícnosti k novému papeži svědčí i skutečnost, že během jeho návštěvy budou v pátek 26. května zavřeny všechny úřady a školy v Polsku. Rozhodl o tom premiér Kazimierz Marcinkiewicz, aby umožnil všem Polákům zúčastnit se nebo aspoň sledovat mši svatou, kterou bude Benedikt XVI. sloužit 26. května dopoledne v centru Varšavy.
(čbk, RaVat, red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou