26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ve jménu Boha nelze vést války

12. 2. 2019

|
Tisk
|

Svatý otec ve Spojených arabských emirátech podepsal Deklaraci o lidském bratrství s vrchním imámem káhirské mešity al-Azhar Ahmedem at-Tajíbem, autoritou sunnitského islámu. „Neexistuje násilí, které by se dalo ospravedlnit náboženstvím,“ stojí v ní.

První návštěva papeže na Arabském poloostrově, kde podepsal zásadní deklaraci s muslimy

Vydání: 2019/7 Ve jménu Boha nelze vést války, 12.2.2019, Autor: Tereza Zavadilová


 
„Jsme nejšťastnější lidé na zemi, protože jste tady,“ přivítal nezvyklého hosta na letišti emirátský korunní princ, šejch Zájid al-Nahján. Spolu s ním papeže pozdravil vrchní imám egyptské univerzity al-Azhar Ahmed at-Tajíb, který se s Františkem setkal již popáté a doprovázel jej během pobytu.
Mše svaté se zúčastnilyi čtyři tisíce muslimů
Ve jménu Boha nelze vést války. A ve jménu Boha žijme jako bratři. To se stalo poselstvím první návštěvy Svatého otce na Arabském poloostrově, tedy místě, kde se zrodil islám.
Historicky poprvé se zde sloužila mše svatá pod širým nebem – na stadionu. Kromě 170 tisíc křesťanů se jí zúčastnily také čtyři tisíce muslimů. Radost, vzrušení, zpěv, aplaus: emoce ovládly davy, když kolem nich Svatý otec projížděl v papamobilu. Mše se zúčastnili přistěhovalci z Indie, Filipín, Ugandy a dalších afrických a asijských zemí, kteří jsou v zemi za prací a tvoří více než milionovou menšinu křesťanů.
Jako jedna rodina vstupme do archy
Petrův nástupce ve své promluvě vyšel z loga apoštolské cesty – holubice s olivovou ratolestí –, které odkazuje k příběhu o potopě a záchraně, přítomnému v různých náboženských tradicích. V Božím jménu je nutné, „abychom kvůli uchování míru nastoupili společně jako jedna rodina do archy, která dokáže brázdit moře v bouřích světa, do archy bratrství,“ cituje papeže Vatican News.
V promluvě i v dokumentu se mluví také o lidských právech každého. „Nelze ctít Stvořitele, aniž bychom opatrovali posvátnost každého člověka a každého lidského života. Každý je v Božích očích stejně cenný. On totiž nepohlíží na lidskou rodinu s vybíravostí, která vylučuje, nýbrž s přejícností, která objímá,“ dotkl se tak papež podřadného postavení cizinců, kteří v Emirátech pracují, ale nemohou se stát jejich plnoprávnými občany.
„Pro mě existuje jen jedno velké nebezpečí – nenávist mezi námi. Pokud si my věřící nedokážeme podat ruku, obejmout se a políbit – a také se modlit – naše víra bude poražena,“ zdůraznil Svatý otec během tiskové konference při zpátečním letu do Říma. Buď budeme stavět budoucnost společnou, „nebo nebude žádná“, upozornil.
Žít jako bratři
V dokumentu o lidském bratrství papež s vrchním imámem odsoudili jakoukoliv formu násilí. „V naší době, kdy existuje silné pokušení pokládat samo náboženství za zdroj konfliktu, jsme chtěli vyslat jasný signál, že i přes rozdílnost kultur a tradic křesťanský i islámský svět oceňuje a hájí společné hodnoty: život, rodinu, náboženské cítění, úctu ke starším nebo výchovu mladých lidí,“ zdůraznil papež s tím, že dokument navazuje na Druhý vatikánský koncil, „nevychýlil se ani o milimetr“.
Papež také soukromě pohovořil s 26člennou muslimskou Radou starších, v níž je zastoupen i šíitský islám. „Byl jsem mezi skutečnými mudrci,“ shrnul své dojmy Svatý otec. Zemi označil za multietnickou a mnohonáboženskou oázu. V tamní galerii papež odhalil dvě umělecká díla: sochu Krista ukazujícího rány z 16. století a čtyři stránky Modrého Koránu, rukopisu z 9. století.
Apoštolská cesta se nesla v duchu motta „Učiň mne nástrojem svého pokoje“. Odkazuje k úspěšné misi sv. Františka z Assisi, který před 800 lety navštívil egyptského sultána. Další muslimskou zemí, kterou papež navštíví, bude koncem března Maroko, kde také žije křesťanská menšina.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou