16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ve Francii vstoupil v platnost zákaz burek

19. 4. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/17 Velikonoce, 19.4.2011, Autor: Martin T. Zikmund

Už téměř dva týdny se muslimské ženy ve Francii nesmí objevit na ulici se zahaleným obličejem. Zapovídá to nový zákon, který schvaluje na 82 procent Francouzů.

„Je to porušení mých evropských práv. Nemohu jinak, než za svá práva bojovat,“ nechala se slyšet podle agentur jedna z muslimských žen, která první den zákazu nastoupila v Avignonu do vlaku směřujícího do Paříže úmyslně v nikábu. „Moje manželka nosila burku třináct let a nikoho to nešokovalo. Teď bude muset zůstávat doma. Přijde vám to normální?“ ptal se rozhořčeně její manžel. Ke svému rozladění má pádný důvod, trest za porušení tohoto zákona totiž není zanedbatelný: pokuta ve výši 150 eur (zhruba 3 700 korun) a veřejně prospěšné práce. Pokud se příslušná žena odmítne i nadále tomuto nařízení podřídit, čeká ji navíc kurz občanské výchovy, který ji má poučit o hodnotách Francouzské republiky. Potrestán může být i muž – a to tehdy, když se prokáže, že svou ženu nebo příbuznou k nošení burky či nikábu nutil. V tom případě mu hrozí rok vězení a pokuta 30 tisíc eur (zhruba 733 tisíc korun). Francouzský ministr vnitra Claude Guéant i přes dílčí protesty muslimů trvá na tom, že zákaz bude plně vynucován, a to „ve jménu sekularismu a rovnosti mezi mužem a ženou… dvou principů, z nichž nemůžeme slevit“.

MOTOCYKLISTÉ VÝJIMKOU

Ve Francii se hlásí k islámu podle odhadů zhruba pět milionů lidí. Žen, které si zakrývají obličej, je ale jen něco okolo dvou tisíc. Islámská praxe totiž není v tomto ohledu jednotná a míra zahalení u žen souvisí s jejich původem. Většina muslimských žen na Západě nosí hidžáb, tedy šátek, který zakrývá vlasy, krk a někdy i poprsí, a má nespočet barevných variací. Tradičně se užívá například v Turecku. Rovněž z Íránu pocházející čádor, černý dlouhý kus oděvu, který ponechává celou ženinu tvář odhalenu, je v souladu s francouzským zákonem. Na rozdíl od burky, která podle zvyklostí z Afghánistánu a Pákistánu zahaluje celou tvář ženy, a od nikábu, který nechává prostor pouze pro oči (do něho se zahalují ženy například v Saudské Arábii). Téma zakrývání obličeje je živé i v ostatních západních zemích, kde islámská komunita nabývá na síle. Již před rokem schválil podobný zákon také belgický parlament, ale tam se čeká ještě na vyjádření senátu. Věc se diskutuje i v dalších zemích, například ve Velké Británii a v Německu, kde je přenechána kompetenci jednotlivých spolkových zemí (zhruba polovina z nich už příslušný zákaz schválila). V Itálii mají tento problém vyřešen už dávno. Zákaz zahalování obličeje tam platí už od roku 1975 a je z něj „povinně“ osvobozena jen jediná kategorie lidí – motocyklisté.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou