26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vatikán přiznal svou chybu

11. 2. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/7 Jak se žije Vietnamcům, 11.2.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Po mediální smršti, kterou vyvolaly výroky biskupa Williamsona popírající holokaust, se situace na politické a církevní úrovni uklidňuje. Kritika kurie za nedostatky v postupu vůči Kněžskému bratrstvu sv. Pia X. byla přitom uznána i samotným Vatikánem. Obavy panovaly především o další osudy reformního kurzu, který nastavil 2. vatikánský koncil.

„Papež v celé věci neměl v úmyslu jakékoli zpochybňování posledního koncilu. Je přece jasné, že kdo neuznává koncilové dokumenty, nemůže se považovat za katolíka,“ sdělil KT v exkluzivním rozhovoru kuriální kardinál Ennio Antonelli, předseda Papežské rady pro rodinu. Podle něj církev nahlíží na tyto dokumenty jako na inspirované Duchem Svatým a jejich autorita je mimo diskusi. Právě proto však podle českého kardinála Miloslava Vlka kurie nepostupovala při přípravě zrušení exkomunikace tradicionalistických biskupů správně, neboť se „od lefebvristů předem nežádalo uznání učení koncilu“, k němuž dlouhodobě vyjadřovali výhrady. Že Vatikán udělal v této záležitosti chyby, přiznal sám tiskový mluvčí Svatého stolce P. Federico Lombardi SJ. „Šlo o komunikační selhání uvnitř kurie,“ potvrdil. Mnoho kritických hlasů na adresu Svatého stolce zaznělo totiž předtím od řady biskupů, a to zejména z Německa.

UKLIDNĚNÍ BOUŘE?

„Hoďte mne přes palubu, a bouře se uklidní,“ nechal se slyšet sporný biskup Richard Williamson, který tak parafrázoval proroka Jonáše prchajícího na rozbouřeném moři před Hospodinem. Williamson se sice papeži omluvil za „nerozvážné poznámky“ o holokaustu, ale na naléhání Vatikánu, aby je veřejně odvolal, reagoval zdrženlivě. „Pokud zjistím, že jsem se mýlil, udělám to – ovšem vyžaduje to určitý čas,“ uvedl. Biskupovo zlehčování holokaustu popudilo minulý týden německou kancléřku Angelu Merkelovou, která kvůli tomu veřejně kritizovala papeže. Její kritika byla okamžitě Vatikánem odmítnuta jako neopodstatněná, neboť papež nebyl prý o Williamsonových názorech informován. V neděli 8. února však Angela Merkelová z vlastní iniciativy Benediktu XVI. zatelefonavala a hovor byl veden „v atmosféře vzájemného pochopení,“ jak informoval Vatikán. Papež i kancléřka se přitom shodli, že „holokaust znamená pro lidstvo varování“. Také vrchní rabinát v Izraeli se po jednoznačném postoji papeže k Williamsonově kauze (viz str. 3) vyjádřil, že své přerušené styky s Vatikánem zase obnovuje.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou