16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vánoční Řím je slunečný a klidný

19. 12. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/51 Vánoční dvojčíslo, 19.12.2006

Ještě minulý týden, když se Benedikt XVI. podíval z okna na svatopetrské náměstí, nebylo vidět téměř nic, co by připomínalo Vánoce. Až během středy tam připutovala z italské Kalábrie pětatřicet metrů vysoká jedle. Také jesličky v nadživotní velikosti, které každoročně (již od roku 1982) zdobí svatopetrské náměstí, budou veřejnosti odhaleny a osvíceny až na Štědrý den.

Poutníků a turistů ve Vatikánu zřetelně ubylo a ve „Věčném městě“ panuje klidná atmosféra. Jak říká Martina Vintrová, česká studentka v Římě, oproti našim předvánočním kampaním a nákupnímu shonu je to skutečně rozdíl. „Počasí v Římě je letos neobvykle teplé. A tak za slunečného počasí a modré oblohy se pro naše oči nezvykle vyjímá dvacetimetrový vánoční strom u kolosea,“ dodává Martina Vintrová. Přestože nabídka a reklama zde prý není tak agresivní jako u nás, vánoční výzdoba v ulicích Říma je mnohem bohatší. Italové si prý potrpí na ozdoby a efekty. Co však Čechům v Římě přece jen chybí, je zpěv našich rorátů a atmosféra, která je doprovází.

Stromeček „Made in Italy“
Každý rok přijíždí vánoční strom do Vatikánu z jiného koutu Evropy. Vloni přicestoval z Rakouska, letos ho nečeká tak dlouhá cesta: pochází totiž z italské Kalábrie. Jedná se o ušlechtilou jedli, vysokou 34,60 m. Nehledala se snadno. Lesní správa Catanzaro ji objevila až po týdnu intenzivního hledání. Naskytl se ale malý problém: strom byl vzdálený od nejbližší cesty 12 kilometrů. A tak bylo třeba použít helikoptéru. Její start musel být odložen kvůli silné mlze a dešti. Ale nakonec se vše podařilo a vrtulník jedli odnesl z horského masivu „Gariglione“ do údolí, kde byla naložena na transportér směřující k Římu. I ten se však pro nepřízeň počasí o den zpozdil. Strom bude rozsvícen až během slavnostní ceremonie 20. prosince, kdy na něm zazáří 20 tisíc svíček.
(Kathnet, kš, vin, zub)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou