16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vánoce v Římě a Betlémě

31. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2009/1 Věžní hodiny, 31.12.2008, Autor: Martin T. Zikmund

„Narodil se vám dnes Spasitel, radujte se!“ zaznělo také v češtině z úst papeže Benedikta XVI. na svatopetrském náměstí v Římě. Jeho vánoční pozdravy a požehnání Urbi et Orbi si na Hod Boží vánoční přišlo vyslechnout takřka 100 tisíc lidí.

„Každé vánoční jesličky jsou jednoduchým a výmluvným pozváním otevřít srdce a mysl pro tajemství života,“ prohlásil Svatý otec při této sváteční příležitosti. „Je to setkání s nesmrtelným Životem, který se stává smrtelným v tajemné scéně Narození; scéně, kterou můžeme obdivovat také zde na tomto náměstí, ale i v nesčetných kostelích a kaplích celého světa stejně jako v každém domě, kde se ctí Ježíšovo jméno,“ dodal.
Benedikt XVI. se ve své vánoční promluvě nevyhnul ani aktuálním politickým tématům ve světě. „Božské světlo z Betléma ať se šíří po Svaté zemi, kde se zdá, že se Izraelcům i Palestincům obzor opět zatemňuje,“ uvedl krátce předtím, než došlo k izraelskému bombardování pásma Gazy. Přitom papež zmínil také Libanon, Irák a africké země. „Bude-li každý myslet jenom na své vlastní zájmy, svět nemůže dospět jinam než do záhuby,“ zdůraznil Benedikt XVI.

NEJVÍC BYLO SLYŠET UKRAJINCE
„Na svatopetrském náměstí byla znát opravdová katolicita, papeže si přišli poslechnout zástupci snad všech evropských národů a také mnozí poutníci z jiných světadílů,“ sdělila KT z Říma Irena Hendrychová z cestovní kanceláře Palomino. „Naši poutníci byli nadšení, přáli si požehnané Vánoce také s cizinci, kteří stáli vedle nich – se Španěly, Skandinávci a dalšími bez ohledu na to, jestli se spolu domluvili či ne. Všichni jsme si v tom podstatném rozuměli.“
Letos pronesl papež 64 pozdravů v různých jazycích světa. Největší ohlas vzbudil pozdrav mezi Ukrajinci. „Tak velké množství Ukrajinců v Římě je nový fenomén. Dosud jsem si ho nikdy nevšimla, i když na Vánoce jezdím do Říma pravidelně,“ uvedla Irena Hendrychová.

BETLÉM PLNÝ POUTNÍKŮ
Na 40 tisíc poutníků se sjelo na Hod Boží vánoční do Betléma. Spolu s nimi se obřadů účastnil také palestinský prezident Mahmúd Abbás. Na půlnoční mši do baziliky Narození Páně se však vešla jen malá část z nich. „Dostal jsem se tam jako jeden z posledních, a to jen díky vstupence, kterou jsem obdržel na české ambasádě. Kostel s kapacitou přibližně dva tisíce lidí praskal ve švech,“ sdělil KT Ondřej Cakl, ředitel nevládní organizace Tolerance a občanská společnost. „Na takový zájem o bohoslužby, s jakým jsem se setkal v Palestině, nejsem doma zvyklý,“ dodal.
Vánoční atmosféra palestinského Betléma se lišila od atmosféry v pásmu Gazy, kde se z 1,4 milionů obyvatel hlásí ke křesťanství jen čtyři sta lidí. Turisté do Gazy přicházejí jen výjimečně, zato pro zbylou část Palestiny je turismus výrazným zdrojem příjmů. Jen Betlém v roce 2008 navštívilo přibližně milion poutníků z celého světa.



Benedikt XVI. do Izraele a České republiky?
Před Vánocemi bylo oficiálně oznámeno, že Benedikt XVI. se v květnu 2009 chystá navštívit Svatou zemi. Mezitím ovšem došlo k rozpoutání války mezi Izraelem a Hamásem a to může vést i ke zrušení papežovy cesty, jak se o tom ve světových médiích spekuluje. V českých médiích se zase objevila zpráva, že se v září 2009 papež chystá na návštěvu České republiky. Podle Ireny Sargánkové, tiskové mluvčí ČBK, pozvání papeže z české strany stále platí a uvažuje se i o zářijovém termínu, ale ze strany Vatikánu ještě nepřišla oficiální odpověď.
(red)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou