26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vánoce v Betlémě byly letos smutné

2. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/1 Novoroční předsevzetí, 2.1.2007

Zatímco dříve v období Vánoc do Betléma přišlo až ke stovce tisíc poutníků, letos jich bylo zhruba dvacet tisíc – z toho pouhých 3 500 ze zahraničí. Půlnoční mši v chrámu svaté Kateřiny (v bezprostřední blízkosti chrámu Narození Páně) sloužil latinský patriarcha Michel Sabbah a zúčastnil se jí i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

„Vánoce letos probíhají v obtížné atmosféře,“ potvrdil při vánoční bohoslužbě patriarcha Michel Sabbah a dodal, že situaci zhoršily bratrovražedné boje mezi Palestinci. „Postavit se proti bratrovi, to znamená postavit se proti Bohu, stvořiteli mého bratra. Bratrovražedné boje jsou nebezpečím pro všechny Palestince a východní křesťany,“ řekl patriarcha, který je sám Palestinec, a zdůraznil, že je nejvyšší čas, aby skončilo dlouhé období násilí a smrti. „Je to zatím nejtěžší rok. Nejsou tu turisté, takže nemáme žádný příjem,“ uvedl Victor Batarsí, starosta třicetitisícového Betléma. Sám je křesťanem, a proto vyzval věřící z celého světa k solidaritě: „Ježíš se narodil tady. Je čas nám pomoci,“ uvedl.

Vánoční dárek od svatého otce
Těsně před Vánoci přicestoval do Svaté země arcibiskup Paul Josef Cordes, předseda papežské rady Cor Unum, aby křesťanům, kteří tam žijí, vyjádřil blízkost Svatého otce a jeho jménem jim předal dar. Jedná se o finanční obnos, který se vybral během papežovy zářijové cesty do Německa. A protože měla sbírka v rodišti Josepha Ratzingera velký ohlas, vybral se jeden milion eur.
Celý obnos převzal Pierbattista Pizzaballa, kustod Svaté země. Peníze budou určeny na výstavbu pastoračního střediska v Nazaretu, které má vyrůst na ploše 30 tisíc metrů čtverečních nedaleko baziliky Zvěstování. „Bude to skutečné centrum života pro křesťany a styčný bod pro poutníky,“ uvedlo tiskové středisko Svatého stolce. Vedle ubytování a prostor pro mladé lidi a rodiny středisko poskytne také sály pro setkání a přednášky, ale i pro sport. Dalších 50 tisíc dolarů, které se ve Vatikánu vybraly během předpremiéry filmu Nativity, pak arcibiskup Cordes předal řecko-melchitskému arcibiskupovi Eliasu Chacourovi na výstavbu školy v obci Mughar. Výjimečnost této školy spočívá – kromě toho, že poblíž žili Josef a Maria – také v tom, že ji navštěvují bez rozdílů děti křesťanů, muslimů i drúzů.
(čtk, kap, kbs, kš, RaVat, Zenit)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou