26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V USA mají 'Muzeum stvoření'

12. 6. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/24 Co Čech, to muzikant?, 12.6.2007, Autor: Kateřina Šťastná

Přes 4000 lidí zhlédlo první den po otevření nového „Muzea stvoření“ v americkém Petersburgu u Cincinnati výstavu ztvárňující stvoření světa tak, jak to popisuje Bible. Od rána se před muzeem tvořila fronta návštěvníků, aby na ploše zhruba 5000 metrů čtverečních zhlédli expozici, která stála její zřizovatele v přepočtu na 550 milionů korun.

„Už máme zprávy od lidí z Velké Británie a dalších zemí Evropy, kteří se sem chtějí podívat,“ říká ředitel muzea Ken Ham. Na výstavě jsou k vidění biblické postavy jako Adam a Eva či Noe, diváka však zaujme také výjev dvou hrajících si dětí a vedle nich pár mláďat Tyrannosaura rexe. „Kreacionisté věří, že lidé a dinosauři žili vedle sebe a že země není starší než 10 000 let,“ uvádí článek britské BBC. Každý, kdo pracuje v muzeu, prý musí zastávat názor, že Země byla stvořena během šesti čtyřiadvacetihodinových dní. Muzeum svým návštěvníkům mimo jiné vysvětluje, že některé živočišné druhy vyhynuly právě proto, že už se před potopou světa nevešly do Noemovy archy.

DALŠÍ KAPKA DO OHNĚ
Nová expozice je však trnem v oku vědcům a zastáncům teorie evoluce, kteří považují její otevření za další útok ze strany kreacionistů. Americké národní centrum pro přírodovědeckou výchovu dokonce muzeum označilo za „Disneyland kreacionismu“. Podle agentur se tak muzeum stalo další kapkou do ohně dlouholetého sporu, který mezi americkými kreacionisty a evolucionisty přetrvává. Astrofyzik RNDr. Jiří Grygar, CSc., vznik muzea komentuje slovy: „Domnívám se, že jde o medvědí službu křesťanství. Koncepce Muzea stvoření je založena na dávno vyvráceném názoru, že Bible je učebnice přírodních věd. Z tohoto starodávného omylu vyplynul nešťastný Galileův církevní proces, který na dlouhou dobu odcizil křesťanskou víru a přírodní vědy. Ta doba je však už dávno za námi, i když formálně bylo toto pochybení uzavřeno až iniciativou papeže Jana Pavla II., jež vyvrcholila rehabilitací Galilea v říjnu 1992.“ Jiří Grygar dále uvádí: „Zatímco podstata biblického poselství je univerzální v prostoru i čase (takže může oslovit člověka jakéhokoli původu a vzdělání kdekoliv na zemi a v libovolném čase), přírodní vědy jsou jako každý lidský výtvor závislé jak na vzdělání, tak na běhu času: srovnejme například, co věděli o vesmíru antičtí filozofové v porovnání třeba s Koperníkem, Keplerem, Newtonem, Einsteinem či Hawkingem a zkusme se na chvíli přenést řekněme do 23. století, kdy budou lidé opět vědět o vesmíru mnohem více než víme dnes. Proto je snaha zřizovatelů muzea doslova pošetilá a směšná. Náboženství je stále živé, protože přijímá neustále se měnící vědu jako důsledek stvoření světa Bohem. Pak totiž mezi pravou vědou a pravou vírou nemůže být žádný rozpor.“



„Z hlediska křesťanské víry není na evolucionismu nic špatného – je to dnes velmi dobře propracovaná vědecká teorie, opírající se jak o paleontologické nálezy, tak o poznatky molekulární biologie a genetiky. Naproti tomu kreacionisté nemají žádnou oporu ve vědeckých pracích a svými scestnými názory a nátlakovými akcemi fakticky kompromitují náboženskou víru,“ říká Jiří Grygar.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou