16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Pákistánu zastřeleni další dva křesťané

6. 4. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/15 Komiks, 6.4.2011, Autor: Martin T. Zikmund

Když americký pastor Wayne Sapp nedávno odsoudil a zapálil Korán, vyvolal tím novou vlnu pronásledování křesťanů v Pákistánu, při němž byli zabiti další dva křesťané. Tváří v tvář této perzekuci se tamní biskupové obrátili na papeže, aby prohlásil před měsícem zavražděného katolického ministra Shahbaze Bhattiho „mučedníkem a patronem náboženské svobody“.

Jméno Bhatti z pákistánské nábožensko--politické scény každopádně jen tak nezmizí. Bratr usmrceného ministra pro náboženské menšiny Paul Bhatti byl totiž jmenován zvláštním poradcem premiéra Júsufa Rázy Gíláního v týchž otázkách, kterým se věnoval i jeho bratr, a bude se těšit i stejným kompetencím. Když se minulý týden Paul Bhatti ujal této funkce, vyjádřil znepokojení nad tím, jak úřady přistupují k vyšetřování vraždy jeho bratra, které vyznívá do ztracena. Na druhé straně se katolická církev postavila za dopis ministra vnitra Rehmana Malika, který jménem pákistánského prezidenta adresoval papeži Benediktu XVI. a Interpolu. Malik v něm protestoval proti spálení Koránu, který ve floridském městě Gainesville uspořádal a mediálně rozvířil tamní pastor Wayne Sapp. Ten v malém kostelíku za přítomnosti třiceti lidí a médií zinscenoval „soudní proces“ proti Koránu, „shledal ho vinným“ a následně ho spálil. Podle pákistánských představitelů má být za to exemplárně potrestán.

POLICIE SE NEPŘEDŘE

Jakkoli se katolická církev v Pákistánu od činu tohoto „bláznivého pastora“ distancovala, Sappův počin se tragicky odrazil na křesťanech v Pákistánu. Následovaly totiž tři útoky na tamní křesťanské kostely, při nichž dva lidé přišli o život. Obě vraždy se udály v pákistánském Hyderabádu. Křesťané zde právě slavili 30. výročí posvěcení kostela, když na prostranství před kostelem přišla skupina mladých muslimů, kteří začali rušit shromáždění. Byli napomenuti, odešli, ale záhy se vrátili ozbrojeni a začali po shromážděných křesťanech střílet. Dva lidi zabili a další dva byli převezeni s těžkými zraněními do nemocnice v Karáčí. Policie dosud nikoho z pachatelů nezadržela. Podle matky jednoho ze zavražděných mladíků se „policie chová, jako by se nic zvláštního nestalo“. Pákistánská církev minulý týden vyhlásila tři dny modliteb a půstu za nastolení pokoje a spravedlnosti v Pákistánu. Zúčastnila se ho i Asia Bibi, pákistánská křesťanka odsouzená k trestu smrti za údajnou urážku proroka Mohameda, která ve vězení čeká na konečný verdikt Nejvyššího pákistánského soudu, neboť se proti původními rozsudku odvolala.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou