26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tvrdý úděl dětí malomocných

4. 4. 2006

|
Tisk
|

„Je to úplně jiný svět, naprosto odlišný od toho našeho,“ popisuje své dojmy krátce po návratu z Indie P. František Kuběna SJ. V Indii je 18 oficiálních a více než 500 neoficiálních jazyků. Docela běžně tam potkáte lidi, kteří neumějí číst a psát - z žen jsou to tři čtvrtiny, mužská negramotnost se pohybuje okolo 45 %. „Ale číst a psát tam ani není potřeba,“ dodává P. Kuběna.

Mnoho lidí je bez práce, strava - pokud vůbec nějakou mají - to je dvakrát denně rýže a dušená zelenina. „Jedl jsem to, co oni, spal ve stejných podmínkách jako místní, to mi nedělalo žádný problém, i vodu jsem pil jen tak, nepřevařenou,“ říká František Kuběna, který se do Česka vrátil o poznání hubenější. Účelem jeho pětiměsíčního pobytu byl dohled nad stavbou 1. česko-indického nemocničního komplexu v Bhilajipahari, který tam buduje z peněz českých dárců sdružení Likvidace lepry. „Jsou tu hodně jiné technologie, jiné pracovní postupy, než na jaké jsme v Evropě zvyklí,“ popisuje a dodává, že na stavbách pracují především ženy: nosí na hlavách mísy s betonem, cihlami nebo pískem, zkrátka dělají veškerou těžší práci. Muži, ti je spíš řídí a zastávají důležitější funkce...

CÍRKEV BUDUJE LEPROKOLONIE

Vydání: 2006/14 Za dobrotu na žebrotu, 4.4.2006, Autor: Kateřina Beščecová

Z veškeré světové populace nemocné leprou připadají celé tři čtvrtiny na Indii, a právě pro ně má sloužit 1. česko-indická nemocnice. Její provoz bude zahájen pravděpodobně letos v říjnu a díky pojízdné ambulanci bude moci personál nemocnice pomáhat i lidem z okolí.

Na otázku, které momenty na něj zapůsobily během těch několika měsíců v Indii nejsilněji, P. František odpovídá: „Tvrdý úděl dětí malomocných a sirotků, které potřebují naši pomoc. Církev kromě toho, že se stará o malomocné, musí se také postarat o jejich děti. Problém je, že malomocenství v zemi má velmi špatnou pověst, podobně jako v dobách Ježíšových. Ten, kdo je malomocný, musí opustit vesnici. Důvod je jednoduchý, obyvatelstvo má z lepry strach. Je to hrozná nemoc, člověk zaživa hnije, rozpadá se a až donedávna proti tomu nebylo pomoci. Úspěšně se léčí teprve posledních 60 let!“ Mnoho lidí právě kvůli strachu z vyhoštění svou nemoc ukrývá a o to těžší je pak léčba. „Kdyby se nemoc podchytila hned v začátku, lidé se uzdraví bez větších následků. Jenomže často k lékaři přicházejí, když už je pozdě, mají znetvořené končetiny, a pak je třeba amputovat prsty, ruce, nohy...,“ vysvětluje kněz. Právě pro lidi, kteří léčbou prošli, ale nemají nic a nejsou ani schopni se postarat o své děti, církev v Indii buduje leprokolonie a pokouší se finančně podpořit jejich děti a zajistit jim vzdělání. „Podmínky, v nichž žijí, jsou pro nás nepředstavitelné, pro církev v Česku je tu velké pole působnosti,“ vyzývá P. Kuběna. „Například jsme si přáli, aby tam se mnou jely tři čtyři řeholnice od nás, ale z celé republiky se nenašly ani ty tři sestry, I to je vizitka naší duchovnosti. Přitom právě pro země Třetího světa je naše přítomnost důležitá,“ uzavírá P. Kuběna.

Přispět na výstavbu nemocnice i na pomoc trpícím malomocenstvím lze na kontě LL-LIKVIDACE LEPRY 189914227/0300, v. s. 111.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou