26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tři náboženství proti eutanazii

5. 11. 2019

|
Tisk
|

Křesťané, židé a muslimové spojili síly a pod záštitou Papežské akademie pro život se jednoznačně vyslovili proti eutanazii a asistované sebevraždě.

Vydání: 2019/45 Zazní díky za svobodu, 5.11.2019, Autor: Alena Scheinostová


 
„Ne eutanazii, ano paliativní péči“ – je stěžejní myšlenkou prohlášení nazvaného „Společná deklarace monoteistických abrahamovských náboženství o sklonku života“. Dokument, který inicioval rabín Avram Steinberg, spolupředseda Bioetické komise státu Izrael, vypracovala za souhlasu papeže Františka mezináboženská komise při Papežské akademii pro život. Zasedli v ní představitelé katolické církve, moskevského i ekumenického pravoslaví, protestantismu, judaismu a islámu. Ti také 28. října ve Vatikánu připojili v papežově společnosti svá jména k podpisu předsedy jmenované akademie, kardinála Vicenza Paglii.
„To, že tři abrahamovská náboženství dosáhla dohody, která vyjadřuje jejich sdílený závazek, je důležitá událost,“ zdůraznil kardinál Paglia, podle něhož je prohlášení jedním z plodů únorové deklarace z Abú Zabí (ve Spojených arabských emirátech) o bratrství mezi křesťany a muslimy. Kardinálův projev i dokument zveřejnila Papežská akademie pro život na svém webu. „Tato široká základna,“ pokračoval Paglia, „zasahuje významnou část lidstva – několik miliard lidí! Dokument se tak může stát zásadním příspěvkem, a to zcela praktickým, k tomu, aby lidé lépe porozuměli smyslu života a svědčili o naší společné odpovědnosti jeden za druhého,“ dodal kardinál.
Nikdo není bezcenný
Dokument reaguje na stále větší pozornost, kterou společnost věnuje otázce konce života a na kterou nejednou odpovídá pouze medicínskými a technickými prostředky. „V tomto kontextu je zásadní, abychom zdůraznili náš jasný a rozhodný postoj: nechceme urychlovat skon žádné umírající osoby ani žádnému člověku napomáhat v tom, aby si sám vzal život,“ podtrhl kardinál Paglia. Společná deklarace tří náboženství proto ve dvanácti bodech připomíná zásady úcty k lidskému životu, jak vycházejí ze sdíleného biblického základu. „Eutanazie a lékařsky asistovaná sebevražda jsou veskrze morálně i nábožensky špatné a měly by být bez výjimky zakázány,“ stojí v ní jednoznačně. Žádný zdravotnický pracovník nesmí být podle dokumentu nucen se na těchto úkonech podílet, a to ani tehdy, jsou-li v daném státě povoleny zákonem. „Povzbuzujeme uzákonění profesionální paliativní péče a podporujeme ji, a to všude a pro každého,“ navazuje text s tím, že v případech blížící se smrti víra ukládá poskytnout umírajícímu a jeho rodině fyzickou úlevu, ale i společenství a duchovní doprovázení.
Signatáři se rovněž zavázali zasadit se o vhodnou právní úpravu ve svých zemích. Body, na kterých se shodli a které dokument obsahuje, chtějí předat politickým reprezentantům, aby je seznámili s postoji lidí víry. Slíbili také, že se jako zástupci jednotlivých vyznání budou podílet na vedení svých věřících k větší citlivosti a informovanosti o tématu konce pozemského života.
„Pacienti nechtějí být břemenem. Jako společnost se ale musíme zaručit, že je toto přání nedovede k tomu, aby si připadali zbyteční, bezcenní a zbavení důstojnosti,“ doplňuje dokument. „Jejich život si zaslouží péči a podporu až do svého přirozeného konce.“
Podle muslimského signatáře šejka Abdaláha bin Bajáha, zástupce vládní komise Spojených arabských emirátů, je vyhlášení společného postoje způsobem, jak „obnovit pozitivní vliv náboženství“, aby byla víra pro lidstvo „nadějí, balzámem a uzdravením pro jeho rány a pramenem pokoje a lásky“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou