26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Světlo Kristovo zazářilo v Sibiu

18. 9. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/38 Obnova manželských vztahů, 18.9.2007, Autor: Martin T. Zikmund

Světlo Kristovo září nade všemi – tak znělo téma třetího evropského ekumenického shromáždění, které se ve dnech 4. – 9. září uskutečnilo v rumunském městě Sibiu. Ze strany církví i evropské politické reprezentace byla setkání věnována mimořádná pozornost. Poselství do Sibiu zaslal z Rakouska také papež Benedikt XVI.

„Vím, že mnozí moji evangeličtí bratři jím byli zasaženi. Měl jsem s ním také problém,“ řekl kardinál Walter Kasper o nedávném vatikánském dokumentu, který nekatolickým společenstvím nepřiznává statut církví v pravém slova smyslu. Tímto upřímným osobním přiznáním sklidil mezi přítomnými řečníky největší ovace a pomohl vytvořit atmosféru vzájemné důvěry – jak potvrdila Zuzana Dvořáková, vedoucí tajemnice Ekumenické rady církví.
Kardinál Kasper dále ve svém projevu mimo jiné uvedl, že „ti, kdo problematizují křesťanské kořeny Evropy, by měli být pozváni, aby vykonali cestu z Gibraltaru přes Španělsko, Francii, Německo, Skandinávii, Polsko až do Estonska anebo z Říma přes Konstantinopol a Kyjev do Moskvy. Setkali by se s krajně odlišnými národy a slyšeli by nejrůznější jazyky, ale všude by nacházeli kříže a v historických centrech velkoměst katedrály.“
Vedoucí české katolické delegace biskup František Radkovský sdělil Katolickému týdeníku, že právě důraz na křesťanské kořeny Evropy a společné hlásání Krista se objevoval jako společný jmenovatel i v dalších proslovech. Podle něj bylo setkání v Sibiu „mimořádně důležité“ a přednesené projevy i závěrečná doporučení „natolik inspirující, že bychom se k nim měli i s odstupem vracet“. Biskup Radkovský dále zdůraznil, že „ekumenické hnutí se nedá pěstovat bez rozvíjení osobních vztahů“.

Dobrovolně se postili
Za jeden z hlavních podnětů celého setkání označil český pravoslavný delegát Ondřej Chrást doporučení sněmu v oblasti ochrany Božího stvoření. A zdůraznil: „Sebekontrola křesťana, jeho konkrétní odpovědnost, musí být příkladem ostatnímu světu.“ Právě pravoslavní zástupci se rozhodli pro páteční půst jako výraz pokání za zdevastovanou přírodu. Spontánně se k nim přidali i další delegáti, takže pátek byl prožíván ve znamení sebeodříkání a pokání. Neděle pak přinesla po dlouho trvajících deštích příjemné překvapení. Když se na náměstí konala závěrečná ekumenická bohoslužba, takřka pokaždé se za zpěvu účastníků na obloze protrhly na okamžik mraky a ukázalo se slunce. „Velmi silně jsem zde zažil, jak nad námi svítí Kristovo světlo, spojuje nás i provokuje,“ shrnul svůj dojem ze setkání v Sibiu Marek Zikmund, delegát Českobratrské církve evangelické.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou