26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Svatost Jana Pavla II. je jasná'

10. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/15 Můj nevěřící partner, 10.4.2007, Autor: Kateřina Šťastná

„Santo subito!“ (Svatý ihned!) Toto volání, které doprovázelo před dvěma roky pohřeb Jana Pavla II., opět minulý týden znělo Vatikánem. V Lateránské bazilice totiž byla 2. dubna, v den 2. výročí smrti Jana Pavla II., uzavřena diecézní fáze procesu jeho beatifikace. Trvala 21 měsíců a bylo při ní dotazováno na 130 svědků.

„Svatost Jana Pavla II. je jasná,“ uvedl římský vikář kardinál Camillo Ruini. „Velmi jsme toužili dospět do tohoto okamžiku. Je to chvíle, kterou jsme očekávali s velkou radostí,“ řekl. Dodal, že o hlubokém vztahu lidí k zesnulému papeži svědčí i poutníci, kteří neustále přicházejí k jeho hrobu.
Ukončení diecézní části procesu v Lateránské bazilice se zúčastnily tisíce věřících, zástup zaplnil také prostranství před bazilikou. Na obřadu nechyběl ani papežův někdejší osobní tajemník kardinál Stanislaw Dziwisz, polský prezident Lech Kaczynski a členové vatikánské kurie. Přítomna byla také francouzská řeholnice Marie Simon-Pierrová, jejíž nevysvětlitelné uzdravení stojí v centru svědectví o pověsti svatosti Jana Pavla II.

OSOBNÍ VZPOMÍNKY
Mezi symbolicky nejvýznamnější okamžiky závěrečné ceremonie patřilo zapečetění složek obsahujících svědectví a další dokumenty. Latinsky přednesenou formulí pak ohlásil postulátor beatifikačního procesu Mons. Slawomir Oder převedení dokumentů o životě, ctnostech a zázracích Jana Pavla II. na Kongregaci pro případy blahořečení a svatořečení. Právní akt zpečetily podpisy notáře diecézního tribunálu, soudců a kardinála vikáře. Prefekt kongregace, která se má především vyjádřit k uznání zázraku, kardinál José Saraiva Martins, v rozhovoru pro Radio Vatikán uvedl, že měl příležitost setkávat se s Janem Pavlem II. často, a to i v osobní rovině. „Vždy jsem byl hluboce přesvědčen, že je opravdu svatý. On byl živoucím evangeliem. Je jasné, že tyto vzpomínky nyní nemohu nemít před sebou. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že na proces jako takový nemá dispens. To znamená, že náš úřad pokračuje podle obvyklých právních norem a podrobí zkoumání celou dokumentaci, kterou obdrží,“ uvedl kardinál. Za zmínku stojí, že Jan Pavel II. sám blahořečil 1338 křesťanů a 482 jich svatořečil, tedy více než učinili všichni papežové novověku dohromady.
Bohoslužbu na památku zesnulého papeže pak odpoledne sloužil na svatopetrském náměstí jeho nástupce. Před zhruba 25 tisíci věřících Benedikt XVI. řekl, že Jan Pavel II. je nyní v domě svého Otce a dál se stará o svou církev. Ve 21.37 hod., kdy Jan Pavel II. zemřel, se u jeho hrobu ve vatikánských kryptách sešla římská mládež k modlitbě růžence.



V pondělí 2. dubna se Polsko pohroužilo do modliteb, aby uctilo památku svého rodáka Jana Pavla II. Statisíce věřících se vydaly do kostelů, poutníci zamířili také do jihopolských Wadowic, papežova rodiště. Billboardy s tváří Karola Wojtyły visely na kostelech i v ulicích, všude se konaly výstavy k uctění polského papeže a lidé nosili v klopách bílé stužky, aby tak dali najevo, že na svého papeže vzpomínají s radostí. 2. duben je podle 54 % Poláků nejdůležitějším národním výročím. Někteří by dokonce byli pro to, aby se tento den stal státním svátkem.
(čtk)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou