26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Starají se o ženy na okraji

15. 11. 2016

|
Tisk
|

Jako jediná zástupkyně z Česka se sestra Klára Marie Stráníková z Kongregace Milosrdných sester sv. Kříže účastnila v minulém týdnu v Římě setkání RENATE.

Vydání: 2016/47 Američtí biskupové po volbě: Slyšíme vás, 15.11.2016, Autor: Alena Scheinostová


Tato mezinárodní síť řeholnic usiluje o pomoc obětem obchodování s lidmi, jež Svatý otec František na audienci pro účastnice setkání označil za „jednu z nejbolestnějších otevřených ran našeho světa“ a „zločin proti lidskosti“.
„Smyslem setkání je na prvním místě vytváření sítě spolupráce pro pomoc těm, kdo se stali obětí obchodování nebo jsou jím ohroženi,“ vysvětlila KT sestra Klára Marie. Sama navštěvuje v Praze tyto ženy přímo na ulici nebo v nočních klubech, modlí se s nimi i jim zprostředkovává zdravotní či sociální pomoc.
Tématy setkání RENATE byly i nové otázky spojené s migrací. „Silná jsou vždy osobní svědectví pracovníků v přímém kontaktu s oběťmi, a především jejich vlastní svědectví: třeba hlas Shirley, jež poznala hrůzu zneužívání od svého partnera, jenž se záhy stal jejím bossem,“ popsala sestra Klára Marie.
Největším darem pro účastnice bylo podle české řeholnice setkání s papežem Františkem. „Nečekané překvapení bylo, že papež chtěl osobně pozdravit každého z nás. Směla jsem mu tak říct, že mu děkuji za to, že nám ukazuje Boží tvář, a my že snažíme ukazovat ji zase ženám v nočních klubech,“ raduje se a přiznává: „Ve chvíli, kdy nám papež František poděkoval za naše svědectví o evangelním milosrdenství, jsem nezadržela slzy.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou