26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Soči – boj s nemocí i fair play

18. 2. 2014

|
Tisk
|

Nejsledovanější událostí je v těchto dnech bezesporu zimní olympiáda v ruském Soči. Kromě zpráv o medailích a rekordech ale odtud přicházejí i silné příběhy lidské statečnosti, velkorysosti a smyslu pro férovou hru.

Vydání: 2014/8 Ad limina – do Věčného města k hrobům apoštolů, 18.2.2014, Autor: Tomáš Kutil

Že pro české barvy získal Ondřej Moravec stříbrnou medaili v biatlonu (běh na lyžích kombinovaný se střelbou na terč), uniklo minulý týden asi málokomu. Mnohem méně je ale známo, že člověk, který dosáhl historicky nejlepšího českého úspěchu v biatlonu, byl v pěti letech upoután na vozík a lékaři mu zakázali doživotně sportovat.

Diagnostikovali mu totiž Perthesovu chorobu, která u mladých lidí postihuje kyčelní klouby. Kloub měl dostat dokonce umělý, ale kvůli zmatkům v nemocnici z operace nakonec sešlo. Díky velkému zápalu pro lyže, tajnému sportování a překonání bolesti se však stav jeho kloubů zlepšil a on teď může hrdě nosit olympijskou medaili.

MEDAILE PRO BRATRA

Další olympijský vítěz – lyžař v boulích Alex Bilodeau zase věnoval svou zlatou medaili postiženému bratrovi. „Frederic je mojí každodenní inspirací. Když se ráno vzbudím, venku prší a mně se nechce jít na trénink, dívám se na svého bratra. Kdyby měl on tu možnost, tak by šel. Kdyby měl šance jako já, byl by se svou motivací trojnásobným olympijským šampionem,“ řekl krátce po vítězném závodě kanadský boulař Alex Bilodeau a na adresu svého bratra dodal: „Má spoustu důvodů pro to, aby si stěžoval, ale nikdy to nedělá. Užívá si života, bere si z něj to nejlepší.“

Téměř jako zázrak působí pak v dnešním individualistickém a na výkon zaměřeném sportu jednání dalšího Kanaďana – trenéra Justina Wadswortha. Ruský závodník Anton Gafarov – a přímý konkurent jeho svěřence – ztratil při běžeckém závodě rovnováhu a v pádu si kompletně zničil jednu lyži. Závod by tím pro něj skončil, neboť nikdo z jeho servisního týmu nebyl zrovna poblíž. V ten moment se ale událo něco, co nám může s trochou nadsázky připomínat podobenství o milosrdném Samaritánovi. Trenér kanadského konkurenta okamžitě přiskočil a Rusovi připnul svou náhradní lyži. Gafarov tak mohl závod dokončit, a přestože se umístil až na chvostu závodníků, v cíli ho diváci vítali ovacemi ve stoje.

Někteří sportovci závodí sami pro sebe, někteří pro svou zemi nebo třeba rodinu. Jsou mezi nimi ovšem i tací, kteří za své úspěchy děkují především svému Stvořiteli. O své víře se nebojí mluvit například snowboardistka Kelly Clarková, která je už na své čtvrté olympiádě a v kariéře zatím získala dvě olympijské medaile. Její krajanka Lori Jonesová je pak v USA známa nejen jako sportovkyně, ale i jako velká propagátorka předmanželské sexuální zdrženlivosti.

Lyžařský akrobat David Wise není rovněž jen vrcholovým sportovcem, ale ve volných chvílích působí i jako pastor. „Svým lyžováním se snažím ukazovat, jak je svět nádherný. A Bůh nám dal obrovský potenciál k tomu, abychom si ho naplno užívali,“ říká lyžař, který s oblibou čte knihy C. S. Lewise a s manželkou založili ve svém sboru skupinu mládeže.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou