26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

S libickou prstí do polského Hnězdna

2. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/18 Křesťan a regionální politika, 2.5.2007, Autor: Štěpán Havlíček

Skupina mladých nakládá do zavazadlového prostoru autobusu dřevěnou skříňku. Pod jejím víkem se ukrývá hlína ze slavníkovského hradiště v Libici. Hlína, po které mohl v 10. století kráčet svatý Vojtěch. Zeminu teď čeká cesta do polského Hnězdna, kde poutníci truhlu i s jejím obsahem uloží do katedrály.

V neděli 29. května se uskutečnila Svatovojtěšská národní pouť, při které do Polska směřovaly skupiny i jednotlivci z českých a moravských diecézí. Právě tady, v Hnězdně, byl pražský biskup Vojtěch pochován. Jeho ostatky však roku 1039 nechal kníže Břetislav během válečné výpravy převézt do Prahy. Ve svatovítské katedrále se dodnes nachází jeho hrob. „Když do Hnězdna knížecí družina přijela, pomodlila se vyznání víry,“ říká poutník Petr Birčák. „Také my putujeme, abychom vyznali víru,“ dodává.
V ulicích Hnězdna se procesí českých poutníků připojuje k průvodu Poláků a věřící obou národností jdou na prostranství před katedrálou. „Líbí se mi úcta, kterou Poláci chovají ke svatému Vojtěchu, oslavuje ho celé město,“ komentuje událost P. Jan Paseka, který do Hnězdna připutoval s výpravou z královéhradecké diecéze. Kromě kněží a ministrantů městem procházejí skauti a váleční veteráni. Své zástupce tu mají také křesťanská společenství z různých částí Polska. Češi a Moravané kráčejí se státními vlajkami a truhlu s libickou půdou doprovází skupinka řeholnic.

„DĚKUJEME ZA VÍRU“
Slavnostní bohoslužba se konala na pódiu, na kterém sloužil mši svatou papež Jan Pavel II. v roce 1997. O jeho návštěvách Hnězdna hovořil v kázání papežův bývalý sekretář – krakovský arcibiskup kardinál Stanisław Dziwisz. Podle kardinála Miloslava Vlka, který mši svaté předsedal, bylo působení svatého Vojtěcha důležité v oblasti náboženské i politické. „S velkou skupinou Čechů jsme se v roce 1994 setkali se Svatým otcem Janem Pavlem II., který doslova řekl: ,Děkujeme vám, že jsme od vás přijali víru.‘ Naše pouť je výrazem vzájemnosti, je to naše společenství ve víře a my jsme hrdí na svatého Vojtěcha. Ano, on byl misionář, ale byl také velkým Evropanem. Byl to první Čech evropského rozměru a když šel se svým přítelem Otou III. na misie, plánovali ,renovatio imperio romani‘ – řečeno moderním jazykem: sjednocenou Evropu,“ uzavírá kardinál Vlk.
V autobusech s českými poutníky byli také jejich duchovní správci. Například cestující z pražské arcidiecéze vedl kardinál Miloslav Vlk a královéhradečtí se zas modlili s biskupem Josefem Kajnekem.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou