16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rusko zahalené do smutku: Hledají se viníci

3. 2. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/6 Mladí řeholníci, 3.2.2011, Autor: Martin T. Zikmund

Státní vlajky na půl žerdi a nespočet zádušních bohoslužeb křesťanských, židovských i muslimských po celé Moskvě. A pravoslavné rekviem i na místě neštěstí obsypaném květy od těch, kdo přišli projevit solidaritu. Rusko se teprve zvolna vzpamatovává z šoku, který přivodil teroristický útok na počátku minulého týdne na moskevském mezinárodním letišti Domodědovo, při němž přišlo o život nejméně 35 lidí a dalších 180 jich bylo zraněno.

„Lidé, kteří to spáchali, postavili sami sebe mimo zákon, a to jak lidský, tak božský,“ vyjádřil se patriarcha Moskvy a vší Rusi Kirill. Podle něj jde o „hrůzostrašný čin, který je zločinem nejen proti lidem, ale i proti Stvořiteli.“ Tento pravoslavný představitel přitom vyzval všechny obyvatele Ruska, aby se sjednotili a bojovali proti nelidských útokům, které zabíjejí nevinné lidi.

SMEČKA ŠAKALŮ

„Nenecháme se unavit opakováním našeho požadavku na přísnější trest pro ty, kdo ohrožují životy nevinných lidí a znova se pokoušejí rozsévat nenávist v naší mnohonárodnostní a mnohonáboženské společnosti,“ nechal se slyšet muftí Muhammedgali Huzin, hlava nedávno založené Asociace pro islámský souhlas, jednoho ze čtyř uskupení organizujících muslimy v Rusku. Podle něj etnické skupiny, které žijí v Rusku, mají dobré sousedské vztahy, a to je prý důvod, proč se „smečka odporných šakalů rozzuřila a snaží se hryznout naši mocnou a zdravou společnost alespoň do paty“. Vyjádřil naději, že „špinavé a páchnoucí díry, kde tito ubožáci nacházejí útočiště, budou nakonec zničeny a my už nebudeme muset truchlit nad nevinnými oběťmi jejich zbabělých útoků.“ Huzin následně jménem ruské muslimské komunity vyslovil soustrast rodinám těch, kteří byli zabiti. To učinil i papež Benedikt XVI. telegramem prezidentu Ruské federace Dmitriji Medveděvovi. Odsoudil v něm krvavý atentát a vyjádřil „hlubokou bolest“, kterou cítí nad tímto „vážným násilným činem“. Příbuzné obětí Benedikt XVI. ujistil o své duchovní blízkosti a svých „vroucích zádušních modlitbách za zmařené životy“.

RUSKÝ KROKODÝL

Ruský prezident Dmitrij Medveděv již brzy po tragédii kritizoval vedení letiště za nedostatečná bezpečnostní opatření, která umožnila teroristům dostat se bez problémů do příletové haly, a odvolal z funkcí šéfa řízení dopravy na ministerstvu vnitra Andreje Alexejeva a náměstka ředitele moskevské policie Vladimira Čugunova. Medveděv uvedl, že by na ruských letištích měly panovat stejně přísné kontroly jako v USA a Izraeli. Ujistil také veřejnost, že viníci budou dopadeni a potrestáni. Mezitím ruské úřady už stihly oznámit první výsledky vyšetřování, když uvedly, že stopa zločinu vede na Kavkaz. Výcvik teroristů se prý s největší pravděpodobností uskutečnil na pákistánském území pod taktovkou Al-Káidy. Avšak podle gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho sebevražedné atentáty, jako byl i ten na moskevském letišti, jsou splátkou Rusku za jeho politiku na Severním Kavkaze, kde podporuje odštěpenecká hnutí, přičemž přirovnal Rusko ke „krokodýlovi, který je připraven tě spolknout“. Mezi Saakašvilim a ruským vedením panují chladné vztahy od roku 2008 kvůli odtržení Jižní Osetie.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou