26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

První beatifikace na 'Ostrově svobody'

9. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/50 70 let od smrti Karla Čapka, 9.12.2008

Na sklonku listopadu se v kubánském městě Camagüey slavilo blahořečení bratra Josého Olalla Valdése, který žil v 19. století. Slavnostního obřadu se zúčastnily tisíce kubánských věřících, mezi které dorazil dokonce nejvyšší představitel ostrovní komunistické země Raúl Castro.

Kuba zažila beatifikaci úplně poprvé. Mši svatou dokonce přenášela státní televize v celé její délce. I komunistické kubánské noviny strany Granma uveřejnily blahořečení Josého Olalla Valdése na titulních stranách. Tamní arcibiskup Jan Garcia poděkoval státním úřadům za spolupráci při přípravě slavnosti a dodal: „Byl učiněn důležitý krok k tomu, aby Kuba byla krásnou, spravedlivou a svobodnou zemí.“

PEČOVAL O NEMOCNÉ, VYJEDNÁVAL S VOJÁKY
José Olallo Valdés patřil k řádu milosrdných bratří. Narodil se v roce 1820 a dětství prožil v sirotčinci v Havaně. Do města Camagüey přišel v patnácti letech a prožil tam zbytek života – pečoval o nemocné a posléze také o zraněné v době první války za nezávislost Kuby na Španělsku. Do společenství při nemocnici v Camagüey patřil přes 54 let. Na jedinou noc ji byl donucen opustit pouze v nelehkém období války se španělským vojskem, se kterou se pojilo náboženské pronásledování. Řeholníci v té době opouštěli své komunity. „José zůstal v nemocnici jen s jediným spolubratrem. Když ten zemřel, pracoval asi deset let ve špitálu sám. Působil také jako vyjednavač mezi civilním obyvatelstvem a vojáky, bez ohledu na neustálé nebezpečí. Stal se příkladem pro celou církev, dodává nám odvahu a naději do budoucna,“ řekl Donatus Forkan, generální představený milosrdných bratří – řádu, který má dnes na Kubě 11 řeholníků.
Mezi lidmi byl Valdés známý jako srdečný a „nekonečně dobrý člověk“, o kterém se často říkalo, že je „apoštolem lásky“. Přímluvám Josého Olalla Valdése se připisují mnohé milosti a trvalá pomoc. V roce 1999 se k němu například modlila jistá rodina za uzdravení tříleté holčičky s rakovinou v posledním stádiu. Tato dívka, nyní už dvanáctiletá a zdravá Daniela Cabrerová Ramosová, se blahořečení rovněž zúčastnila.
(čtk, RaVat, zub)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou