26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Protipotratové billboardy ve Španělsku

24. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/13 Vzdělávání kněží, 24.3.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Nezvykle zahájili novou protipotratovou kampaň španělští biskupové. Minulý týden nechali v desítkách španělských měst instalovat přes tisíc billboardů a po farnostech distribuovat na třicet tisíc plakátů, které mají poukázat na to, že ohrožené zvířecí druhy jsou lépe chráněny než lidská embrya.

Šelma s nápisem „Chráněný rys“ a vedle dítě se slovy „A co já? Chraňte můj život!“ Takto pojaté billboardy a plakáty mají mobilizovat veřejnost a zabránit Zapaterově socialistické vládě změnit protipotratový zákon. Ministerstvo pro rovné příležitosti, jež bylo vypracováním nového zákona pověřeno, prý takový typ reakcí očekávalo. „Chceme skoncovat se současnou situací, která kriminalizuje ženy, protože kromě znásilnění a zdravotních důvodů je potrat trestným činem,“ vysvětloval zástupce ministerstva. „Chceme ale také ukončit dosavadní shovívavost, kdy potraty mohou být provedeny i v pozdější fázi těhotenství, pokud psychiatr rozhodne, že je v ohrožení duševní zdraví matky,“ dodal.

PETICE VĚDCŮ

Mluvčí španělských biskupů Juan Antonio Camino ujistil vládu, že kampaň není namířena proti ní. Biskupové se tak pouze snaží probudit v lidech povědomí, že život je nutno chránit. Ruku v ruce s iniciativou biskupů zorganizovala laická protipotratová iniciativa petici, kterou předala vládě. Tu podepsalo na tisíc vědců, profesorů a intelektuálů, kteří jsou přesvědčeni, že lidský život začíná v momentě oplodnění.

PODPORA TĚHOTNÝM

Zároveň s těmito aktivitami má tento týden sdružení katolických organizací představit nadaci, která bude „podporovat každou ženu a pomáhat jí, aby mohla těhotenství zdárně dokončit“. V současné době španělský zákon povoluje potraty v případě znásilnění do 12. týdne těhotenství, v případě zdravotních komplikací do 22. týdne a bez omezení v případě fyzického nebo psychického ohrožení matky. Ve Španělsku se sice šíří sekularizace, ale vliv církve je zde pořád nepřehlédnutelný. Ke katolictví se zde hlásí na 80 % obyvatel.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou