26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Parolin v Iráku: Jste experty na odpuštění

2. 1. 2019

|
Tisk
|

Dojetí a radost si podle svých slov přivezl z návštěvy poválečného Iráku kardinál Pietro Parolin. Vatikánský státní sekretář prožil letošní Vánoce uprostřed tamního pronásledovaného křesťanského společenství.

Vydání: 2019/1 Tři králové vyrážejí na koledu, 2.1.2019, Autor: Alena Scheinostová


„Nejvíce mne upoutala hrdost, se kterou tito bratři a sestry prožívají svoji víru,“ svěřil kardinál Vatikánskému rozhlasu. „Ve svých promluvách jsem jim zdůrazňoval: Jste svědectvím pro všeobecnou církev, která je vám vděčna za to, co a jak jste prožili, a bere si příklad z vaší schopnosti snášet utrpení pro jméno Ježíš,“ dodal.
Kardinál Parolin strávil v Iráku celých pět dní, počínaje Štědrým večerem. Po boku chaldejského katolického patriarchy Louise Rafaela Saka celebroval mši v katedrále sv. Josefa v Bagdádu. Zúčastnil se jí také irácký prezident Barham Sálih, členové vlády či zástupci sunnitských a šíitských muslimů, jezídů nebo šabaků. „Poselství Vánoc je určeno všem lidem dobré vůle,“ zdůraznil kardinál Parolin v poselství iráckému lidu, zveřejněném v deníku L’Osservatore Romano. Iráčany různých vyznání vyzval, aby si uvědomili, kolik mají společného a nakolik na nich záleží podoba společné budoucnosti.
Štědrovečerní liturgii Parolin sloužil i v bagdádské syrsko-katolické a latinské katedrále. V dalších dnech se vydal do Erbílu v iráckém Kurdistánu, kam v uplynulých letech prchaly tisíce křesťanů před tzv. Islámským státem (IS). Závěrem navštívil rozbitá a vysídlená města v Ninivské pláni, která byla před válkou tradiční křesťanskou oblastí, ale kam se lidé vracejí jen pomalu a s obtížemi. „Zničený Mosul na mě hluboce zapůsobil. Stejně ohromený jsem pak byl tamními kostely plnými lidí. Všichni zpívali a modlili se. Cítil jsem se jejich modlitbou unesen,“ popsal kardinál Vatikánskému rozhlasu. V ninivském Karakoši, zničeném IS v roce 2014, slavil pak bohoslužbu spolu s tamními syrsko-katolickými duchovními. „Ať se bolest a utrpení, které jste museli snášet, nikdy nepromění na zášť,“ vyzval v homilii. „Jste experty na odpuštění. Nemějte strach, protože zlo nemá nad vaším osudem a nad vaší budoucností poslední slovo.“
Za gesto vlády, že se s křesťany v Iráku nadále počítá, označila média čerstvé schválení návrhu ustanovit Vánoce jako státní svátek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou