16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papežův hlas zní v éteru již 80 let

23. 2. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/9 Václav IV., 23.2.2011

„Poslouchejte a slyšte, národy vzdálených zemí“ – těmito slovy, ovšem v latině, bylo před osmdesáti lety zahájeno vysílání Vatikánského rozhlasu. Stalo se tak 12. února 1931 a vyslovil je papež, který vešel do historie jako alpinista, sociální myslitel, nebojácný zastánce Židů a milovník vědy: Pius XI. Tento papež začal používat auto, založil Papežskou akademii věd a také právě Vatikánský rozhlas, který dnes v latině už sice nevysílá, ale zato oslovuje posluchače na celém světě ve 40 dalších jazycích.

„Jazyková a kulturní pestrost je charakteristikou našeho média,“ zdůrazňuje P. Federico Lombardi, ředitel Vatikánského rozhlasu a tiskového střediska. Hlas Benedikta XVI. je tak prý „ve vzduchu“ všude ve světě jakožto pastorační podpora „pro katolíky na arabském poloostrově, v Číně, Vietnamu, stejně jako v Africe a kdekoli na světě“. Ve Vatikánském rozhlase proto pracuje na 300 lidí ze 60 zemí. Na počátku tohoto vysílání stál Guglielmo Marconi, italský vynálezce bezdrátového telegrafu a nositel Nobelovy ceny, jehož papež Pius XI. požádal, aby uvedl do provozu vatikánskou rozhlasovou stanice. „Přesně před osmdesáti lety tak vznikl Vatikánský rozhlas s cílem nabídnout církvi nový nástroj evangelizace. Obzvláště během druhé světové války se tato stanice ukázala velmi důležitým komunikačním prostředkem. A dodnes šíří slova naděje všem národům světa,“ nechal se slyšet P. Federico Lombardi.

DÁRKY K NAROZENINÁM

Při příležitosti 80. narozenin Vatikánského rozhlasu byla ve čtvrtek 10. února ve vstupní aule Vatikánských muzeí zahájena výstava s názvem „Kolem světa za 80 let: Vatikánský rozhlas 1931–2011.“ Mezi vystavenými exponáty jsou i technické pomůcky z různých období, které dokumentují technický vývoj rozhlasového vysílání. Dalším dárkem k narozeninám je nový multimediální zpravodajský portál, díky němuž mohou čtenáři webových stránek sledovat nejen aktuální vysílání a přímé přenosy, ale mohou i dohledat zpravodajství z uplynulých osmdesáti let. Letos koncem září vyjde pak kniha o historii vysílání této stanice s názvem „Od megaherze ke gigabytům“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou