26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež vyzval k solidaritě a odpovídal na otázky

27. 4. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/18 Jan Pavel II., 27.4.2011

Na 150 tisíc lidí naslouchalo přímo na náměstí sv. Petra papežovu velikonočnímu poselství „Urbi et Orbi“. Další miliony ho pak sledovaly na dálku – prostřednictvím televizních obrazovek. Papež Benedikt XVI. svou promluvu postavil na kontrastu mezi radostnou velikonoční zvěstí o Kristově zmrtvýchvstání a utrpením a bolestí pramenících z válek, násilí, chudoby a hladu na mnoha místech světa. Vyzval proto k ukončení konfliktů v Libyi a v dalších severoafrických státech zmítaných nepokoji a k solidaritě s uprchlíky i všemi trpícími národy.

V první části poselství se papež zaměřil na radost ze vzkříšení, která doslova tryskala z každého slova. „Jako na jaře sluneční paprsky dávají vyrašit a rozkvést pupenům ve větvích stromoví, tak záře vystupující z Kristova zmrtvýchvstání propůjčuje sílu a smysl každé lidské naději, každému očekávání, touze a plánu,“ povzbudil všechny přítomné papež Benedikt XVI. Druhá polovina jeho promluvy ale byla vážnější. Zmínil zde mnoho probíhajících konfliktů, v nichž lidé trpí, a vyzval k ukončení násilí a lidské solidaritě. Jmenoval především národy Blízkého východu, obyvatelstvo Libye, severoafrických zemí, Pobřeží slonoviny a Japonska. „Ať v současném konfliktu v Libyi nahradí zbraně diplomacie a dialog a ať se těm, kdo v důsledku tohoto konfliktu trpí, dostane přístupu k humanitární pomoci,“ zdůraznil papež. S poukazem na nejistý vývoj lidových bouří na Blízkém východě a v severní Africe se Svatý otec modlí za nastolení společnosti, v níž „bude každé politické rozhodnutí vedeno úctou k člověku“. Na závěr přednesl papež z balkonu svatopetrské baziliky pozdravy v 65 jazycích, včetně češtiny.

Páteční „talk-show“

Naprosto výjimečný pak byl letos v Itálii Velký pátek. Papež totiž od dvou hodin odpoledne poprvé v historii reagoval v televizi na otázky diváků. Pořad vysílala italská televize Rai Uno a Svatý otec v něm odpověděl na dotazy sedmi lidí z různých částí světa – týkaly se nejrůznějšího utrpení způsobeného válkou, nemocemi nebo přírodními katastrofami.  Rozhovor trval hodinu a půl a byl koncipován jako televizní talk-show. Ze dvou tisíc dotazů, které došly do televize Rai, bylo vybráno sedm – například od japonské dívky, od muslimské ženy z Pobřeží slonoviny, od křesťanských studentů z Bagdádu nebo od italské matky, jejíž syn leží dva roky v kómatu.  Papež mluvil dlouze zejména o utrpení. Jedním z nejvypjatějších momentů rozhovoru byla odpověď na dotaz sedmileté Japonky, jejíž dům se při zemětřesení 11. března „strašně třásl“ a která se ptala, proč musejí děti trpět. „Já si kladu stejné otázky, proč musíte tolik trpět, když jiní si žijí poklidně,“ odvětil papež. „Nemáme na to odpovědi, ale víme, že Ježíš trpěl nevinně stejně jako vy,“ řekl. V rozhovoru se dostalo i na eutanazii. Italská matka nafilmovaná u lůžka svého syna, který už dva roky leží v kómatu, se papeži svěřila se svým utrpením. „Svatý otče, opustila duše mého syna Franceska, který je od Velikonoc 2009 ve vegetativním stavu, jeho tělo, nebo je stále ještě přítomna?“ ptala se. „Duše je přítomna i v těle, které je v hlubokém kómatu,“ ujistil papež matku a povzbudil ji, aby mu stále dávala najevo svou lásku tím, že bude respektovat jeho život.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou