26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež svatořečil Otce malomocných

19. 10. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/42 Děti a Bible, 19.10.2009, Autor: Tomáš Kutil

Papež Benedikt XVI. kanonizoval v neděli 11. října v bazilice sv. Petra pět nových světců; na velkoplošných obrazovkách to sledovalo zhruba třicet tisíc lidí, kteří zaplnili svatopetrské náměstí. Jedním ze svatořečených byl i Damián de Veuster – u nás známý především jako Otec vyhoštěných nebo Otec malomocných – díky knihám, které o něm vyšly.

„Když se Damián rozhodl následovat Krista, neopustil jen svou rodnou vlast a rodinu, ale obětoval tomu i své zdraví,“ zdůraznil v neděli papež. Svatořečení se zúčastnili lidé z celého světa, mezi významnými hosty nechyběl ani belgický královský pár a francouzský premiér Francois Fillon. „Velmi pozitivně na mě zapůsobilo obrovské množství mladých lidí, kteří tam byli,“ podělil se o své dojmy přímý účastník svatořečení a autor knihy o P. Damiánovi Peter Žaloudek.

HAVAJSKÁ VIGILIE

Pouhých pár hodin před samotným svatořečením, v sobotu 10. října večer, se v bazilice Santa Maria sopra Minerva v Římě konala slavnostní vigilie, která byla zcela věnovaná osobě P. Damiána. Její organizaci si vzala na starost Kongregace Nejsvětějších Srdcí Ježíše a Panny Marie, do níž P. Damián patřil. Baziliku zaplnili až k prasknutí lidé z Belgie, Španělska a z nejrůznějších zemí Jižní Ameriky, Asie a Severní Ameriky. Kvůli pestrému národnostnímu složení 2 500 účastníků byla bohoslužba nakonec vedena čtyřjazyčně – anglicky, španělsky, francouzsky a vlámsky. Dorazila i početná skupina 600 poutníků z Havajských ostrovů, vedená biskupem de Silvou z Honolulu. Na jednom z ostrovů – Molokai – se P. Damián za svého života staral o malomocné a v roce 1889 tam na malomocenství také zemřel. „Vigilie, složená ze zpěvů a modliteb, začala nádherným sólem havajské pěvkyně v havajštině a pak následoval hymnus na oslavu P. Kamiána – tak mu říkali na Havaji – který zpíval velký havajský sbor střídavě anglicky a havajsky,“ přibližuje atmosféru vigilie Peter Žaloudek a pokračuje: „Impozantní byl průběh celé oslavy. Skupiny Havajanů přinášely postupně k oltáři předměty připomínající život P. Damiána: jeho slaměný klobouk, hoblík, který na Molokai používal při stavbě domku, Bibli, breviář… Na závěr pak přinesly velké černé roucho, kterým se přikrývá rakev zemřelého – jako připomínku přijetí P. Damiána do kongregace. Její novicové totiž skládali sliby tak, že si lehli na zem a ostatní je tímto rouchem přikryli, což symbolizovalo odumření světu a zrození pro nový život s Kristem.“ Vigilie se zúčastnilo i několik malomocných z Kalaupapy na Molokai se svými ošetřovateli. „Bylo pro mě velmi silným zážitkem, když jsem se mohl znovu potkat s těmito malomocnými, které znám ze svých cest a zmiňuji je ve své knize Otec malomocných – s Meli Watanuki, Boogi, Barbarou, Winie Harada, Makia Malo a Norbertem,“ uzavírá Žaloudek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou