26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež radí, jak proti pomluvám

30. 7. 2019

|
Tisk
|

Minulý týden našli všichni vatikánští zaměstnanci ve své schránce 30stránkovou knížečku, která varuje před pomlouváním. Dostali ji od Svatého otce.

Vydání: 2019/31 Skauti si dali sraz v Americe i v Římě, 30.7.2019, Autor: Tereza Zavadilová


Papež František rád obdarovává své návštěvy knihami. Nyní došlo i na zaměstnance. Brožurku „Nepomlouvej druhé“ napsal italský kapucín Emiliano Antenucci, autor kurzů vnitřního ztišení. V knize cituje také z papežových promluv. Před několika lety daroval papeži ikonu Panny Marie, Matky ticha, jak připomíná ve zprávě Vatican News.
„Proč tak přísně odsuzujeme druhé?“ ptá se italský řeholník v úvodním zamyšlení. A odpovídá si: „Děláme to z nedostatku lidskosti, z nedbalosti o druhé či protože nám chybí sebeúcta i úcta k Bohu, anebo protože pociťujeme nadřazenost při rozdělování lidí na dobré a špatné.“ Čtenáře poté vede ke zpytování svědomí.
Hledejme to pozitivní
Antenucciho knížka na základě citací z papežových promluv předkládá seznam dvanácti „duchovních léků“ na pomlouvačnost. Patří k nim modlitba za očerňovanou osobu, diskrétnost v uchování tajemství, hledání pozitivních stránek na druhém člověku či zcela konkrétní doporučení – „kousnout se do jazyka“.
Autor zároveň vypočítává pět postupů k obrácení srdce: pohled do zrcadla, pohled na Ukřižovaného, pohled na chudé, pohled na přírodu a pohled do věčnosti. Italský řeholník přitom zdůrazňuje roli mlčení, které je „duchovní cestou vycházející z ucha, dospívající k ústům a uzavírající se v mysli a srdci“. Na závěr bratr Antenucci shromažďuje výroky slavných osobností. „Velcí duchové diskutují o idejích, průměrní o událostech a malí o lidech a jejich konání,“ uvádí například citát Eleanor Rooseveltové, manželky bývalého prezidenta USA.
Střežme svůj jazyk
Svatý otec na nebezpečí klepů v církvi i mimo ni upozorňuje pravidelně a hlasitě. V roce 1984 dokonce napsal (ještě jako provinciál argentinských jezuitů) na toto téma pojednání. V jeho úvodu stojí: „Pomlouvání škodí duchu jednoty církve.“ Jako lék na klevety navrhl „obviňování sebe sama“, tedy uznání vlastní hříšnosti a ubohosti, „strhnutí masky“ a „ponížení se před druhým“. Výsledkem má být očištění, vnitřní svoboda a pokora. „Kdo obviňuje sám sebe, vytváří prostor pro Boží milosrdenství,“ napsal tehdy budoucí papež.
K odmítání pomluv vybízel nadále od začátku svého pontifikátu v roce 2013, a to zvláště při kázáních z kaple Domu sv. Marty: „Střežte svůj jazyk, když mluvíte o druhém.“ Jindy označil klepy za „teroristický útok“.
Papež proto nyní zaměstnancům Vatikánu vzkazuje: „Hleďte si sami sebe, avšak především se naučte umění mlčet, jaké prokázal Ježíš před davem, který ho chtěl lynčovat, anebo před soudem, který ho nespravedlivě odsoudil. Aniž byste přitom zapomínali na osmé přikázání: Nepromluvíš křivého svědectví.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou