26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež přijal arcibiskupa z Canterbury

28. 11. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/48 Jak prožít advent, 28.11.2006

„Jsem si vědom, že cesta k jednotě není snadná,“ řekl během setkání s papežem Benediktem XVI. canterburský arcibiskup Rowan Williams, primas anglikánské církve, která vznikla v 16. století odštěpením od katolické církve.

Setkání se Svatým otcem bylo vrcholem jeho několikadenní cesty do Říma. Na cestě ho doprovodila i manželka a syn. Návštěva se konala přesně 40 let od historického setkání anglikánského primase arcibiskupa Ramseye a Pav- la VI., kterou byl zahájen ekumenický dialog. Benedikt XVI. ocenil pozitivní okamžiky vzájemného dialogu, zmínil ale i místa, ve kterých se obě církve rozcházejí. Připomněl, že problémem poslední doby je odlišný postoj ke svěcení žen i k otázkám homosexuality. Papež vyjádřil naději, že diskuse o těchto bodech v anglikánské církvi bude směřovat k dobru vzájemného vztahu. Po osobní audienci podepsali oba církevní představitelé společnou deklaraci. V ní mj. stojí, že existuje mnoho oblastí, ve kterých lze působit společně: například při hledání míru ve Svaté zemi či v boji proti hrozbám terorismu.
(čbk, čtk, RaVat, red)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou