12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež představil svůj program

3. 12. 2013

|
Tisk
|

Vznikla už letos v srpnu – krátce poté, co se papež František vrátil ze Světových dnů mládeže v Riu de Janeiru. Její vlastní text pak zveřejnil v minulém týdnu. Řeč je o exhortaci Radost evangelia, „programovém prohlášení“ papeže Františka.

Vydání: 2013/49 Papež představil svůj program, 3.12.2013, Autor: Tomáš Kutil

„Rád bych zdůraznil, že se nese v téměř důvěrném tónu a že se vyznačuje hlubokou pastorační souhrou,“ řekl o exhortaci arcibiskup Claudio Maria Celli, který si všímá, že papež ve svém prvním velkém díle věnuje značný prostor jazyku církevního poselství i způsobu, jakým je podáváno.

Exhortace, kterou papež napsal ve španělštině, je zhruba třikrát rozsáhlejší než encyklika Lumen fidei. Ta sice rovněž nese podpis papeže Františka, ale převážnou část napsal ještě Benedikt XVI. Radost evangelia (Evangelii Gaudium) je tak skutečně prvním rozsáhlým dokumentem nového papeže.

V exhortaci je velký prostor věnován evangelizaci, reformě církve nebo pokušením pastoračních pracovníků. Zároveň papež zevrubně rozebírá přípravu homilií a přidává praktické rady, jak tvořit kázání, která posluchače neuspí, ale naopak je budou formovat. Kněze pak vyzývá, aby vyšli ze svých sakristií ven, ušpinili si boty a zapojili se do životů věřících.

Vzhledem k předchozím papežovým projevům a apelům se v exhortaci očekával silný sociální důraz. „Stejně jako přikázání Nezabiješ stanoví jasnou hranici za účelem zachování hodnoty lidského života, dnes bychom měli říkat i Nebudeš vytvářet ekonomiku vyloučení a nerovnosti. Takováto ekonomika zabíjí,“ píše František.

Papež se v exhortaci opírá o dokumenty latinskoamerických episkopátů z Aparecidy a Puebla, o závěry 15. shromáždění katolických blízkovýchodních patriarchů a přihlíží k textům biskupských konferencí z Indie, Spojených států, Francie, Brazílie, Filipín a Konga. Do textu tak zahrnuje pastorační podněty místních církví a zdůrazňuje rozmanitost: „Přehnaná centralizace namísto pomoci komplikuje život církve i její misionářskou dynamiku.“

Exhortace vychází v češtině postupně na www.radiovaticana.cz. V sedmi světových jazycích je dostupná už nyní na www.news.va.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou