16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež požádal oběti pedofilie o odpuštění

15. 6. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/25 Milada Horáková, 15.6.2010

Během páteční slavnostní mše v Římě, ukončující Rok kněží, se papež vyjádřil k pedofilním skandálům, které už měsíce otřásají církví. V přítomnosti patnácti tisíc duchovních z 91 zemí světa požádal Benedikt XVI. Boha i oběti těchto zločinů o odpuštění. Podle komentátorů je to nejjasnější a nejpřímější papežova reakce na pedofilní skandály.

Svatopetrskému náměstí dominoval gobelín s portrétem svatého faráře arského, který byl průvodcem Kněžského roku, a Benedikt XVI. při eucharistické bohoslužbě také použil světcův kalich. Kněží bylo ten den v centru Vatikánu zřejmě nejvíce v dějinách, náměstí doslova zbělalo záplavou jejich alb – všichni totiž koncelebrovali. V obsáhlé homilii, která sklidila na několika místech aplaus všech přítomných, Benedikt XVI. shrnul podstatu poslání kněze v dnešní době, zmínil tristní případy selhání kněží a požádal Boha i postižené osoby o odpuštění.

HŘÍCHY VYŠLY NA SVĚTLO

„Dalo se očekávat, že nepříteli nového lesku kněžství se to nebude líbit – nejraději by viděl jeho zánik, aby byl nakonec Bůh ze světa vypuzen. A tak se stalo, že právě v tomto roce radosti ze svátosti kněžství vyšly na světlo hříchy kněží, zejména zneužívání těch nejmenších,“ řekl papež a pokračoval: „Proto také nepřetržitě žádáme Boha i postižené osoby o odpuštění a přitom slibujeme, že chceme učinit všechno možné, aby k tomuto zneužití už nikdy nemohlo dojít; slibujeme, že při přijímání kandidátů kněžské služby a při jejich formaci během přípravy k ní budeme činit všechno, co můžeme, abychom zvážili autenticitu povolání; slibujeme, že chceme stále více provázet kněze na jejich cestě, aby je Pán chránil a střežil v nesnadných situacích a nebezpečích života.“ Přes všechny skandály nepovažuje papež Rok kněží za nepovedený: „Kdyby měl být oslavou našeho osobního lidského nasazení, byl by zmíněnými událostmi zničen. Pro nás však šlo o pravý opak: Stát se hodnými Božího daru, který stále znovu prostřednictvím lidské slabosti konkretizuje jeho lásku v tomto světě. To, co se stalo, tak chápeme jako pokyn k očištění, úkol, který nás provází do budoucna a který nám tím spíše dává poznat a milovat tento velký Boží dar,“ zdůraznil Benedikt XVI. Mezi účastníky slavnostního zakončení Kněžského roku nechyběli ani kněží z České republiky. Z českých a moravských diecézí jich přijelo celkem 66 – včetně 4 biskupů: Jiřího Paďoura, Pavla Posáda, Františka Radkovského a Františka Lobkowicze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou