26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež poutníkem ve znamení mušle

10. 11. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/46 Lev N. Tolstoj, 10.11.2010, Autor: Martin T. Zikmund

Do Santiaga de Compostela, které bývalo spolu s Římem a Jeruzalémem ve středověku nejvýznamnějším poutním místem na světě, se minulou sobotu vydal poprvé v životě papež Benedikt XVI. Učinil tak v rámci svatojakubského jubilejního roku při své dvoudenní cestě po severošpanělských zemích Galicii a Katalánsku.

„Mám hlubokou radost z toho, že jsem znovu ve Španělsku, které dalo světu mnoho velkých světců, zakladatelů a básníků, jako například Ignáce z Loyoly, Terezii od Ježíše, Jana od Kříže, Františka Xaverského a mnoho dalších,“ vyjádřil se Benedikt XVI. za mlžného oparu na letišti v Santiagu před církevními a státními hodnostáři a španělským královským párem. Princ Filip označil papežovu návštěvu jako velkou čest pro celý národ. „Vaše náklonnost ke Španělsku má pro nás velkou hodnotu. Španělé se cítí poctěni, že jste během prvních pěti let pontifikátu navštívil Španělsko hned dvakrát,“ uvedl. Cesta mezi letištěm a katedrálou byla poseta věřícími, kteří se španělským temperamentem vítali papeže máváním vatikánskými vlaječkami, vypouštěním balonků, „sprškou“ kara- fiátů rozhozených na cestě a hraním na dudy. Když papež dorazil ke katedrále, věřící mu darovali tradiční poutnický černý plášť s červeným křížem a znakem svatojakubské mušle. Svatý otec si jej oblékl a vstoupil do katedrály, kde setrval při meditaci nad hrobem sv. Jakuba a – jak tradice ukládá – objal jeho sochu. Také se zde pozdravil s kardinály, biskupy, seminaristy, řeholníky a řeholnicemi. „Jít na pouť neznamená jen navštívit nějaké místo a obdivovat jeho přírodní, umělecké a historické bohatství. Jít na pouť znamená spíše vyjít ze sebe, abychom vykročili vstříc Bohu tam, kde se ukázal, kde se zvlášť oslnivě projevila božská milost a vyvolala hojné plody obrácení a svatosti mezi věřícími,“ svěřil se přítomným Benedikt XVI.

ŠPANĚLÉ JAKO ČEŠI?

„My lidé nemůžeme žít ve tmě a nevidět světlo slunce. Jak je potom možné, že se odpírá Bohu – slunci inteligence, moci vůle a magnetu našich srdcí – právo předkládat toto světlo, které rozhání každou temnotu?“ ptal se papež při odpolední homilii na náměstí Obradoiro v Santiagu, kde ho poslouchalo na sedm tisíc poutníků a další desítky tisíc na velkoplošných obrazovkách v přilehlých náměstích a ulicích. „Proto je nezbytné, aby se Bůh opět vrátil a radostně zazníval pod nebesy Evropy; aby toto posvátné slovo nikdy nebylo hlásáno nadarmo; aby nebylo znetvořováno a nesloužilo účelům, které mu nejsou vlastní,“ zdůraznil papež. Tento apel na Evropany, aby se vrátili ke svým duchovním kořenům, rozvinul nejen v homilii v Santiagu, ale už předtím v odpovědích na dotazy novinářů na palubě letadla při letu do Španělska. „Víru je třeba obnovit, aby čelila hrozbě světskosti, která existuje ve Francii a v České republice – a také ve Španělsku, což je země, v níž je víra doma, kde se uskutečnilo znovuzrození katolicismu ztělesněné sv. Ignácem z Loyoly a dalšími postavami,“ nechal se slyšet Svatý otec.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou