16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež posvětil Gaudího skvost v Barceloně

10. 11. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/46 Lev N. Tolstoj, 10.11.2010, Autor: Martin T. Zikmund

„Žehnám vám ve jménu Páně. S jeho pomocí se uvidíme příští rok v Madridu na Světových dnech mládeže.“ Těmito slovy ukončil papež Benedikt XVI. svou historicky druhou návštěvu Španělska, při níž zavítal do Santiaga de Compostela a Barcelony. V katalánské metropoli navštívil charitní centrum Nen Déu, které se už přes sto let stará o nemocné děti, poté co při bohoslužbě posvětil Gaudího rozestavěný chrám Sagrada Familia (svaté Rodiny) a prohlásil ho za baziliku.

„Radost z toho, že mohu předsedat této bohoslužbě, ještě vzrostla, když jsem se dověděl, že tato sakrální stavba je již od svého počátku úzce spojena s postavou sv. Josefa,“ svěřil se papež šedesáti tisícům lidí, z nichž osm tisíc se vměstnalo přímo do nové baziliky a ostatní se shromáždili na přihlehlém prostranství. „Zejména mě dojala jistota, s níž Gaudí uprostřed nesčetných těžkostí, jimž musel čelit, s naprostou důvěrou v Boží Prozřetelnost řekl: ‚Svatý Josef tento chrám dokončí.‘ Je proto nyní symbolické, že ho posvětí papež, jehož křestní jméno je Josef.“ Než papež pomazal olejem kamenný oltář, přijal od hlavního architekta Jordiho Boneta symbolicky klíče od chrámu, které vzápětí předal příslušnému faráři. Takto chrám, který se staví s přestávkami od roku 1882, už bude moci sloužit svému vlastnímu účelu, i když se předpokládá, že dostavba potrvá nejméně do roku 2026 (100. výročí úmrtí Gaudího). Sagrada Familia patří k nejznámějším pamětihodnostem Katalánska, denně ji navštíví na deset tisíc návštěvníků. Celá stavba je financována pouze ze vstupného a darů věřících. Benedikt XVI. navštívil rovněž Dobročinné dílo Nen Déu s jeho 250 dětmi trpícími těžkou epilepsií a autismem. „Svatý otče, jménem všech svých kamarádů z Nen Déu vám chci poděkovat, že jste přišel do našeho domu a dal nám pocítit štěstí, protože i když jsme jiní, naše srdce umí milovat stejně jako všechna ostatní srdce a chceme být milováni,“ pozdravila hosta jedna z nemocných dívek. Po celou dobu pobytu v Barceloně doprovázely Svatého otce četné skupiny mladých lidí, které na ulicích zpívaly a skandovaly papežovo jméno. Naopak proti papeži demonstrovalo na 300 lesbiček a gayů, kteří se před projíždějícím papamobilem ostentativně líbali. Před svým odletem se papež krátce setkal také se španělským premiérem Josém Luisem Rodríguezem Zapaterem.

Plné znění papežových promluv ve Španělsku je zveřejněno na http://tisk.cirkev.cz/
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou