26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež na Kubě přitáhl statisíce

5. 4. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/14 Velikonoční speciál, 5.4.2012, Autor: vat

Jako na ostří nože – tak opatrně se musel pohybovat a vyjadřovat papež Benedikt XVI. na ostrově revoluce, kam přicestoval z Mexika v rámci své 23. zahraniční cesty. Důvody této opatrnosti byly tentokrát výlučně politické, protože zde dosud přetrvává tuhý komunistický režim.

„Poznáte pravdu a pravda vás osvobodí,“ hlásal papež minulý týden před 300 tisíci Kubánci shromážděnými na Revolučním náměstí v Havaně, když rozvinul svou homilii o třech mládencích z biblické knihy Daniel, kteří se postavili babylónskému despotovi. „Každá lidská bytost má bedlivě zkoumat pravdu, a když ji najde, rozhodnout se pro ni, i kdyby hrozilo, že bude muset přinášet oběti,“ zdůraznil takřka 85letý římský biskup v politicky i ekonomicky izolované zemi, která se – na rozdíl od Číny – ještě ani neotevřela tržnímu hospodářství a zahraničním investorům. A která navíc čelí dlouhotrvajícímu hospodářskému embargu ze strany USA, které na druhé straně papež neváhal odsoudit.

CHUDOBA A STÁŘÍ

„Je třeba uznat, že na Kubě byly učiněny určité kroky, aby církev mohla veřejně plnit své nevyhnutelné poslání a otevřeně zvěstovat svou víru,“ připustil Benedikt XVI. a připomněl tím „závan svěžího vzduchu“, který do kubánské společnosti vnesla návštěva jeho předchůdce Jana Pavla II. před 14 lety. Tehdy začala katolická církev hrát na ostrově nesvobody určitou roli prostředníka mezi společností a vládou, což vedlo i k propuštění omezeného počtu politických vězňů. Výdobytků však není mnoho. Proto je podle Benedikta XVI. zapotřebí na této cestě pokročit dále a upevnit to, čeho bylo dosaženo pro obecné blaho celé kubánské společnosti.

„Spolupráce se státem je v posledních letech poměrně dobrá. Myslím, že i naše práce napomohla k navození lepších vztahů poznání a důvěry mezi státem a církví,“ pochvalovala si ředitelka kubánské charity Maritza Sánchez Abillud. Přiznala však, že komunistický stát je chudý a i mnohé rodiny v něm žijí v chudobě. Nehledě na to, že kubánská populace je druhou nejstarší ze všech zemí Latinské Ameriky, což umocňuje její sociální problémy.

PATRONKA NÁRODA

Hlavním cílem papežovy apoštolské návštěvy však nebylo ani hlavní město, ani řešení zdejších sociálních problémů, jakkoli se obojímu nechtěl vyhnout. Přiletěl do Santiaga de Cuba především oslavit 400. výročí nalezení sošky Naší Paní Milosrdné lásky, kubánskými katolíky uctívané patronky národa na poutním místě v Cobre. „Ve stopách mnoha poutníků těchto staletí jsem si přál i já vydat se k El Cobre a poklonit se u nohou Matky Boží, abych jí poděkoval za pomoc, kterou poskytuje všem svým kubánským dětem. A poprosil ji o přímluvu, aby vedla kroky tohoto milovaného národa po stezkách spravedlnosti, pokoje, svobody a smíření,“ uvedl papež hned při příletu do Santiaga de Cuba, kde následně slavil mši sv. spolu s 200 tisíci zdejšími katolíky.

V kubánském hlavním městě se papež sešel i se svou „duchovní kmotrou“, Indkou Teresou Kereketou, jednou z Misionářek lásky na Kubě, která již před dvaceti lety dostala od svého řádu úkol modlit se denně za tehdejšího kardinála Ratzingera. „Papež byl velmi dojat setkáním s ní,“ komentoval tuto událost tiskový mluvčí Svatého stolce P. Federico Lombardi.

Už nyní nese papežova návštěva Kuby první plody. Tamní vláda totiž vyhlásila Velký pátek státním svátkem jen několik dní poté, co ji o to Benedikt XVI. požádal. „Komunistická vláda takto rozhodla s ohledem na úspěšnou návštěvu papeže,“ uvedl oficiální list Granma, jakkoli to platí zatím jen pro letošní rok.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou