16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež komunikuje i pomocí internetu

3. 6. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/23 Sjezd KDU - ČSL, 3.6.2009, Autor: Tomáš Kutil

Papež Benedikt XVI. se nespokojuje pouze s tradičními způsoby komunikace s věřícími, ale hledá nové cesty, jak oslovit především mladé. Cestou k nim je podle něj internet, a tak si vybral hned dva způsoby, jak mladé křesťany oslovit. Jednak prostřednictvím internetové komunikační sítě Facebook a jednak pomocí webových stránek Youtube.com, které slouží ke sdílení videí. Obě formy mají úspěch.

O současném papeži se často říká, že je konzervativní; o to větší rozruch vzbudilo zjištění, že věřícím rozeslal už stovky SMS zpráv, že svá kázání poskytuje prostřednictvím videí na serveru Youtube a že nyní chce využívat i Facebook. „Musíme využít toho, co nám nové technologie nabízejí. Papež se navíc o tyto věci velmi zajímá,“ řekl předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky, arcibiskup Claudio Maria Celli. Návštěvníci webových stránek si tak mohou od minulého týdne na Facebooku vybrat například z řady virtuálních pohlednic s obrázky a poselstvími hlavy katolické církve a mohou je i přeposílat. Kromě toho si lze nahrát papežovy promluvy na iPhone nebo iPod. Tímto způsobem vzniká kolem Benedikta XVI. hustá internetová síť. „Vatikán se nemůže uzavřít před změnami mediální společnosti,“ vysvětluje tajemník papežské rady pro komunikaci Paul Tighe. „Církev, která nekomunikuje, přestává být církví,“ dodává. Vatikán si podle něj uvědomuje, že mládež už nezískává informace výlučně z novin, magazínů nebo televize. Zájem o webové stránky je od počátku veliký. „Jen za včerejšek bylo prostřednictvím webu www.pope2you.net zasláno 10 tisíc pohlednic, kontakty překročily počet půl milionu,“ řekl den po spuštění papežových stránek na Facebooku jejich koordinátor Paolo Padrini. „Papež na Facebooku? To zní dobře!“ říká jeho uživatel, Ondřej Válka. „Nevím, jestli má význam posílání pohlednic s obrázkem Benedikta XVI. Mnohem víc se mi zamlouvá vatikánský Youtube kanal, díky němuž se můžu mrknout na papežovy promluvy,“ dodává Ondřej Válka. Církev podle něj těmito způsoby dává najevo, že není zkostnatělá a uzavřená.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou