16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež byl postaven před 'hotovou věc'

11. 12. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/50 Vánoce, vánoce přicházejí, 11.12.2006

S hlubokým smutkem přijal papež Benedikt XVI. zprávu, že 30. listopadu byl vysvěcen v Číně další biskup bez souhlasu Vatikánu. Stal se jím Jan Wang Ren-lei v Sü-čou, v provincii Ťiang-su.

Když zhruba před půl rokem vysvětila Čína několik biskupů bez předchozí konzultace s Vatikánem, Svatý stolec to odsoudil jako vážné narušení náboženské svobody. „Pokud dojde k dalším svěcením, bude to znamenat okamžité přerušení vztahů mezi Svatým stolcem a Pekingem,“ uvedlo tehdy Radio Vatikán.
Vláda v té době vyzvala Čínské sdružení vlasteneckých katolíků, aby nesvětilo další biskupy bez souhlasu papeže. Jen necelé dva měsíce nato, v červenci tohoto roku, se vláda nechala slyšet, že má zájem o dialog s Vatikánem, a proto se zdrží dalších nedovolených biskupských svěcení. Agentury uvedly pozitivní zprávy: možná konečně dojde k uklidnění vztahů mezi Čínou a Vatikánem! Naděje se však rozplynuly s vysvěcením – letos již čtvrtého – biskupa Jana Wang Ren-leie.

ABY SE TO UŽ NEOPAKOVALO
Přestože se Apoštolský stolec o svěcení dozvěděl na poslední chvíli, byl ochoten podniknout takové kroky, které by – jak se píše v oficiálním prohlášení Vatikánu k této kauze – „zabránily činu působícímu čerstvou ránu v církevním společenství“. Ke svěcení Jana Wang Ren-leie však nakonec přece jen došlo. V prohlášení dále stojí, že „nelegitimní biskupské svěcení je aktem objektivně natolik závažným, že kanonické právo uvaluje přísné sankce těm, kteří ho udělují i přijímají – pokud tak učiní svobodně...“ V otázce těchto biskupských svěcení Apoštolský stolec odmítá být postaven před hotovou věc. Hluboce proto lituje postupu, kterým bylo svěcení Wang Ren-leie vykonáno, a doufá, že se události tohoto druhu v budoucnu již nebudou opakovat. Nelegitimní svěcení trápí čínskou církev již po několik desetiletí. Čínsko-vatikánské vztahy se oficiálně přerušily v roce 1951, dva roky poté, co se vlády nad pevninskou Čínou zmocnili komunisté. V 90. letech byla zahájena jednání o normalizaci vztahů, která ale narušují mimo jiné právě svěcení biskupů bez souhlasu papeže.
(čbk, kš, RaVat)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou