26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Palestinci usilují o stát. Za každou cenu

22. 9. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/39 Bohuslav Reynek, 22.9.2011, Autor: Martin T. Zikmund

Další dějství v dramatu židovsko-arabských vztahů, které začalo ve Svaté zemi již před více než stoletím, se odehraje tento týden. Na valném shromáždění OSN ve Washingtonu se bude hlasovat o jednostranném návrhu palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse na vznik palestinského státu. Izrael se tím cítí ohrožen.

„Platí-li v mezinárodní politice elementární pravidla férové hry, pak je samostatný palestinský stát nezbytností. Jelikož ale nedošlo k dohodě s Izraelem, bude to spíš zdroj dalších krizí,“ tvrdí pro KT znalec Izraele Petr Sláma z Evangelické teologické fakulty UK. Podle něj hlasování, ať už dopadne jakkoli, situaci příliš neuklidní. Spíš nastane podobný scénář jako před několika lety, kdy se Izraelci stáhli z Gazy, a od té doby odtud Palestinci ob den ostřelují jih Izraele raketami. „Obavy Izraele z nepřátelského státu, hluboce vklíněného do své malé země, chápu. Ale na druhé straně je pravda, že za čtyři dekády okupace západního břehu Jordánu Izraelci propásli příležitost nalajnovat palestinský stát podle svého gusta,“ domnívá se Petr Sláma. A s lítostí dodává, že „Izrael i Palestina v současnosti nemají v čele osobnosti, které by měly vizi společného sousedství a na ní také pracovaly“.

BUDEME SE SOUDIT

„Izrael není zvyklý na to, že by se mu ve Valném shromáždění OSN dostávalo férového přijetí, ale přesto jsem se rozhodl zde vystoupit a říct pravdu komukoli, kdo ji chce slyšet,“ prozradil izraelský premiér Benjamin Netanyahu minulý týden při setkání s českým premiérem Petrem Nečasem svůj záměr promluvit 23. září v sídle OSN ve Washingtonu. Nečas ho přitom ujistil o české podpoře, neboť podle něj „jednostranné kroky poškodí mírový proces“. V této věci se šéf Strakovy akademie shoduje i se šéfem Bílého domu ve Washingtonu Barackem Obamou, který pohrozil vetováním návrhu na vznik palestinského státu v Radě bezpečnosti. Přesto by Palestinci mohli alespoň zčásti uspět. I kdyby totiž nebyl uznán jejich nárok na založení státu, mohli by získat alespoň statut člena světové organizace, neboť k tomu stačí hlasování na Valném shromáždění OSN a tam se těší podpoře více než 150 zemí. Díky tomu by se mohli zapojit do debat v OSN a přidružených mezinárodních organizacích. A nejen to. Podle palestinského prezidenta Abbáse by to Palestině umožnilo oslovovat mezinárodní soudní instituce. „Právě tohle si Izrael a Amerika nepřejí,“ nechal se Abbás slyšet v egyptské televizi, přičemž zopakoval palestinské podmínky pro obnovení rozhovorů s Izraelem: úplné zastavení výstavby židovských osad a vyhlášení oblastí okupovaných Izraelem v roce 1967 za základní součást palestinského státu.

OBÁVANÝ POCHOD

Jednání a hlasování v OSN jsou s napětím očekávána především v Palestině a Izraeli. Palestinci se rozhodli na 20. září uspořádat hromadný pochod s názvem „Palestina 194“ z Ramalláhu do Jeruzaléma. Vyjadřují tím své naděje, že se Palestina přece jen stane 194. členem OSN. Izraelci, především židovští osadníci, se plánovaného pochodu obávají.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou