26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pákistán v bludném kruhu násilí

4. 11. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/45 Fair Trade, 4.11.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Pákistán čím dál více sužuje násilí plynoucí z extrémního islamismu. V tomto nejlidnatějším muslimském státě na světě se křesťané i jiné náboženské menšiny ocitají bez právní ochrany a islámští fundamentalisté si s nimi pohrávají jako kočka s myší. Zároveň se útoky extremistů zaměřují na civilní obyvatelstvo bez ohledu na vyznání.

Ve starobylém Péšáváru si Talibanci vzali na mušku dokonce rušné tržiště. „Všude byl kouř a plameny. Vypadalo to jako v soudný den,“ nechal se slyšet 22letý student Musa Kalim, který se nacházel v blízkosti místa, kde se útok odehrál. Výbuch trhaviny o váze 150 kg ukryté v autě zabil přes sto lidí a nejméně dvakrát tolik jich zranil. Mezi oběťmi přitom převažovaly ženy a děti. K explozi došlo jen několik hodin poté, co do Pákistánu přiletěla ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová nabídnout pákistánské vládě pomoc v boji proti terorismu. Ta totiž o dva týdny dříve zahájila proti Talibanu pozemní ofenzivu s dosud nepříliš přesvědčivými výsledky. Masakr v Péšávaru byl pak oficiální odpovědí Talibanu tamní vládě na vyhlášení války. Nebyl to však ojedinělý čin. Jen letos padlo v Pákistánu za oběť teroristickým útokům na pět set civilistů.

ZÁKON PROTI ROUHÁNÍ

Pákistánci jsou unaveni násilím a touží po míru – potvrdil agentuře AsiaNews i Peter Jacob z Národní komise Iustitia et Pax katolické církve v Pákistánu. „Extremisté v poslední době útočí na civilisty a vojenské cíle se stále částější pravidelností – jen aby napáchali co největší škodu,“ uvedl Jacob. Podle něj má násilí teroristů společný jmenovatel s násilím proti jinověrcům. To se v Pákistánu formálně opírá o tzv. „zákon proti rouhání“ z roku 1986, na jehož základě mají být trestáni ti, kteří jakkoli znevažují islám. V praxi ovšem lze z takového znevažování obvinit prakticky kohokoli a vzít spravedlnost do svých rukou. Že nejde o plané obavy, dokazuje případ dvacetiletého Roberta Fanishe Masiha, který byl v září ve vězení umučen k smrti.

ZAPÁLILI CELOU VESNICI

Katolický křesťan Robert Fanish z vesnice Jaithikey, která leží nedaleko města Samberial v distriktu Sialkot, byl uvězněn 12. září na základě udání z rouhání. Den předtím se dav muslimů shromáždil u místního kostela, budovu zničil a zapálil. Při této akci byl mladík obviněn, že „provokoval“ muslimskou dívku tím, že jí vytrhl z ruky Korán. Hned následující noci chlapec ve vězení zemřel. Oficiálně bylo prohlášeno, že „spáchal ve své cele sebevraždu“, ale ti, kdo viděli jeho tělo, svědčili, že na jeho hlavě byly hluboké rány způsobené ostrou zbraní a na těle znaky bití. Korunu tomuto případu nasadila místní policie, která při pohřbu Roberta Fanishe použila slzný plyn a zatkla desítky lidí, a to vše, aby „zabránila dalšímu nepořádku“ – jak uvedla. Posléze se ukázalo, že k násilnostem dala popud matka dívky, která tím chtěla rozbít vztah své dcery ke křesťanskému chlapci. „Fundamentalisté nemohou tolerovat, aby se muslimská dívka zamilovala do křesťana,“ konstatuje P. Emmanuel Yousaf Mani z pákistánské Iustitia et Pax. Kvůli obvinění z rouhání byly v posledních měsících zničeny nejen kostely a domy, které patřily křesťanům, ale také celé vesnice. Na konci července tři tisíce muslimů zapálily křesťanskou vesnici Koriyan, aby ji potrestaly za údajné rouhání. Jen letos bylo v Pákistánu z tohoto důvodu takto „potrestáno“ několik nemuslimských vesnic.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou