26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Olympijské hry se svědectvím víry

13. 2. 2018

|
Tisk
|

Takřka tři tisíce sportovců z celého světa a jejich početné týmy přijely do jihokorejského Pchjongčchangu, aby se zúčastnily 23. zimních olympijských her (ZOH). S pětadevadesáti českými účastníky odcestoval rovněž olympijský kaplan P. Oldřich Chocholáč.

Vydání: 2018/7 Půst je cesta k sobě, Bohu i druhým, 13.2.2018, Autor: Alena Scheinostová


 
„Při vysvětlování, kdo je olympijský kaplan, vždy cituji slova papeže Františka, který tuto službu pojmenoval jako ‚službu přátelské přítomnosti církve‘. To je i moje úloha,“ popsal P. Chocholáč, farář z Mikulova, Rádiu Proglas. Třiačtyřicetiletý kněz je oficiálním členem českého olympijského týmu už podruhé – premiéru si odbyl roku 2016 na letních olympijských hrách v Riu de Janeiru. Zimní olympiády v Soči o dva roky dříve se účastnil ještě jako fanoušek. České výpravě zajišťuje duchovní službu, tedy možnost modliteb, bohoslužby či požehnání. „Do olympijského týmu ale nepatří jen lidé věřící. A tak jsem k dispozici i k setkání či osobnímu rozhovoru pro kohokoli, kdykoli bude potřebovat,“ dodal kaplan.
Zázemí pro spirituální potřeby sportovců a jejich doprovodu je v olympijských vesničkách samozřejmostí. Soulská arcidiecéze, na jejímž území Pchjongčchang leží, vyslala jednoho ze svých kněží P. Francise Lim Eui-čuna, aby byl po celou dobu ve vesničce k dispozici. Biskupská konference zajistila také bohoslužby a udílení svátostí ve farnostech v blízkosti sportovišť a zařídila, aby byly tyto služby dostupné v osmi světových jazycích. Na pastoraci během ZOH se ostatně jihokorejská církev intenzivně připravovala už od roku 2014. Jak poukázal P. Chocholáč, leckde ve světě je zřízena služba kaplana i pro jednotlivé sportovní oddíly, které pak duchovní doprovází po celý rok. „Na olympiádě je totiž tato služba časově omezená, potkáváme se jen na vrcholu jejich snažení, v prostoru olympijské vesničky a jen po dobu konání her. Ale je to nabídka i pro toho, kdo se se mnou chce setkávat nebo udržovat kontakt i po hrách,“ vysvětlil kněz. Po zkušenostech z Ria potvrdil, že především díky sociálním sítím se tento kontakt daří udržovat.
ZOH, které začaly 9. a skončí 25. února, pak podle P. Chocholáče nejsou jen bojem o medaile, ale velkou příležitostí ukázat férové zápolení. „Všichni chceme vydat co nejlepší výkon, ale ne za každou cenu,“ poukázal kněz na dopingové aféry některých sportovců. „Musíme si být vědomi, že máme hrát fair play – ve sportu i v životě,“ připomněl. Více od něj uslyší posluchači Radia Proglas v pořadu „Všimli jsme si“ 16. února v 16 hodin.
Pod společnou vlajkou
Do letošních olympijských her svět nevkládá jen sportovní, ale i politické naděje. Už počátkem letošního roku vyzvali jihokorejští představitelé včetně zdejších katolických biskupů sousední Severní Koreu a Spojené státy, aby ustaly se vzájemnými výhrůžkami jaderným útokem. Díky přípravě na ZOH se oba korejské státy znovu sešly k rozhovorům přerušeným vzhledem k severokorejským nukleárním zkouškám. Sportovci obou Korejí pochodovali při zahajovací ceremonii pod společnou vlajkou, což například BBC označila za „historický okamžik“. Sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, politička Kim Jo-čong, která je členkou severokorejské olympijské delegace, poté prezidentu Jižní Koreje Mun Če-inovi předala písemné pozvání ke schůzce obou státních představitelů v severokorejské metropoli Pchjongjangu. Ta by se konala po dlouhých jedenácti letech.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou