26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Odvážná žena' Eugenia Bonettiová

27. 3. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/13 Proč mladí lidé (ne)vstupují do řádů?, 27.3.2007, Autor: Kateřina Šťastná

Italská misionářka sester utěšitelek Eugenia Bonettiová obdržela v polovině března od ministerstva zahraničí USA cenu „Odvážná žena“ za své dlouholeté úsilí v boji proti obchodování s lidmi.

„Oceňujeme vás za mimořádnou odvahu. Vaše skutky pomohly vyvolat změny ve vaší zemi a staly se příkladem pro ženy na celém světě,“ stojí v dopise, který ocenění provázel. Eugenia Bonettiová se zaměřuje především na pomoc ženám prodávaným jako sexuální otro­kyně. Jen v Itálii se jí podařilo osvobodit více než pět tisíc z nich.

BEZPEČÍ NENÍ NIKDE
„Italské ulice jsou zaplaveny velmi mladými ženami ve věku od 14 do 18 let. Většina z nich pochází z Rumunska, západní Afriky, východní Evropy a Latinské Ameriky. Nejhůře na tom jsou Nigerijky,“ vysvětluje sestra Bonettiová. Afričanky jsou totiž považované za ženy „druhé třídy“, a tak za sexuální služby dostanou 10 – 15 eur, zatímco jejich bílé „kolegyně“ 25 eur. Chtějí-li se však vykoupit, musejí zaplatit 70 – 80 tisíc eur.
Sestra Eugenia vypráví příběhy Nigerijek, které odešly do Evropy za prací, aby mohly pomoci svým rodinám, a místo toho skončily na ulicích jako novodobé otrokyně. Podle řeholnice takto v samotné Itálii skončí na 50 – 70 tisíc žen a dětí; v celé Evropě odhaduje na 500 tisíc obětí obchodování s lidmi.
Řeholnice spolu s dalšími sestrami chodí pravidelně do italských ulic mezi prostitutky. Nad otevřenou mapou, kde je nenápadně napsané telefonní číslo, na němž mohou dívky hledat pomoc, vysvětlují, že je mohou zachránit. „Nikdy jsem se nebála o své bezpečí, strach mám jedině o dívky,“ vysvětluje sestra. „Žádná země není bezpečná. Týká se to nás všech!“ uzavírá řeholnice.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou