26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ochránce Mekky a Mediny poprvé ve Vatikánu

13. 11. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/46 Česká kina po 100 letech, 13.11.2007, Autor: Martin T. Zikmund

Papež Benedikt XVI. přijal minulý týden ve Vatikánu saúdského krále Abdulláha. Bylo to historicky první setkání mezi římským biskupem a arabským králem, jemuž v rámci islámského světa přináleží zvláštní odpovědnost – jako král Saúdské Arábie je považován za strážce Mekky a Mediny, dvou nejposvátnějších míst islámu.

A právě vztah křesťanství a islámu na arabské půdě se stal prvořadým předmětem rozhovorů mezi Svatým otcem a saúdským králem. Islám sice oficiálně toleruje zjevená náboženství, mezi něž řadí židovství a křesťanství, avšak nedovoluje, aby v Arábii, kde působil Mohamed, byla oficiálně vyznávána jakákoli jiná víra než muslimská. Nicméně křesťané zde žijí, a dokonce podle odhadů v počtu jeden až dva miliony – z nich se podle vatikánských údajů nejméně 890 tisíc hlásí k římskokatolické církvi. Vyznávají přitom svoji víru v zemi, kde nestojí žádný křesťanský kostel, a rovněž bohoslužby v soukromí bývají často cílem zátahů a represí náboženské policie. Do Saúdské Arábie se také nesmí dovážet žádné křesťanské předměty, tj. Bible, kříže, růžence atd.
Papež v rozhovoru se saúdským monarchou proto apeloval na to, aby byla křesťanům v Arábii přiznána stejná práva jako muslimům v Evropě. Zároveň poukázal na dopis 138 muslimských vůdců adresovaný představitelům křesťanských církví, v němž byla vyjádřena touha po pokojných vztazích mezi muslimy a křesťany i společná odpovědnost tváří v tvář dnešním civilizačním výzvám.

NEOBVYKLÉ GESTO
Druhým významným tématem jednání se stala otázka míru na Blízkém východě. Saúdský král již v roce 2002 navrhl, aby Izrael opustil okupovaná území výměnou za to, že bude uznán všemi arabskými státy a jeho bezpečnost bude mezinárodně garantována. Benedikt XVI. i Abdulláh se shodli v tom, že spory v palestinsko-izraelských vztazích musí být spravedlivě vyřešeny. To podle nich nepůjde bez posílení regionální spolupráce muslimů, křesťanů a Židů.
Na závěr schůzky, která se konala v papežově soukromé pracovně pouze za přítomnosti tlumočníků, obdržel Benedikt XVI. od saúdskoarabského krále jako dar stříbrnou dýku vyzdobenou drahými kameny a malou plastiku zobrazující palmu a jezdce na velbloudu. Jednání proběhlo v srdečné atmosféře. Potvrdilo to i neobvyklé gesto: papež si totiž s králem podali při setkání zcela mimo protokol obě ruce. Diplomatické styky mezi Saúdskou Arábií a Vatikánem však dosud navázány nebyly.

VELKÉ OHLASY S RUČENÍM OMEZENÝM
Podle zpravodajské agentury AsiaNews o této historické návštěvě obsáhle referovala všechna významná arabská média. Poukázala přitom na papežův požadavek na náboženskou svobodu pro křesťany v Saúdské Arábii a společný apel obou představitelů na „spravedlivé řešení“ izraelsko-palestinského konfliktu. Oficiální saúdskoarabská zpravodajská agentura SPA uvedla, že „obě strany zdůraznily, že terorismus a násilí nemají nic společného s náboženstvím“. Na rozdíl od vatikánského tiskového prohlášení však agentura zamlčela, že předmětem jednání byla spravedlnost a mír nejen pro křesťany a muslimy, ale také pro Židy.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou