26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Obyvatelstvo Kuby dramaticky stárne

7. 11. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/46 Dětské domovy, 7.11.2005, Autor: Kateřina Beščecová

Obavy z demografické krize vyslovil také kubánský prezident Fidel Castro. Během dvouhodinového rozhovoru s janovským arcibiskupem kardinálem Tarcisiem Bertonem (který přicestoval na Kubu v doprovodu dvou kněží své diecéze) prezident kardinála žádal o podporu v boji proti potratům ve své zemi. Kardinál Bertone v rozhovoru pro deník La Stampa vysvětlil, že velký počet přerušení těhotenství je jedním z důsledků sexuálního turismu. „Je přirozené, že si Castro dělá starosti a musím říci, že i já se za chování řady Italů v zahraničí stydím.“ Pomoci s řešením této záležitosti by prý mohly společenství Sant‘Egidio a salesiánské hnutí, které na Kubě pracuje s mládeží.
Při setkání s kardinálem Bertonem kubánský prezident zároveň vyslovil přání uvítat ve své zemi papeže (naposled navštívil zemi Jan Pavel II. před sedmi lety). Nakonec kardinál udělil Castrovi a jeho národu Boží požehnání. „Castro jej mlčky přijal,“ řekl kardinál.
Ačkoli většinu Kubánců (55 %) tvoří katolíci, na jednoho kněze zde připadá více než 37 tisíc věřících, a navíc režim neumožňuje příchod misionářů do země. Podle církevních statistik je 60 % Kubánců pokřtěných, mnozí z nich ovšem směšují křesťanské prvky s domorodými náboženstvími. Katolická církev zde sice oficiálně má svobodu kultu, ale jen minimální svobodu v oblasti vzdělání a velmi omezené možnosti vlastních sdělovacích prostředků.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou