26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Obvinění z proselytismu trvají

6. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/10 O česko-německém smíření, 6.9.2004, Autor: Jaroslav Pazderka

KARDINÁL WALTER KASPER NAVŠTÍVIL MOSKVU
Po několikaletém ochlazení vzájemných vztahů navštívila vysoce postavená vatikánská delegace Moskvu, aby se pokusila zlepšit váznoucí dialog mezi katolickou a Ruskou pravoslavnou církví. Moskevská návštěva kardinála Waltera Kaspera, předsedy Papežské rady pro jednotu křesťanů, byla nejvyšší vatikánskou návštěvou v Rusku za poslední čtyři roky.


Během nich se vzájemné vztahy zkomplikovaly kvůli opakovanému obviňování katolíků ze strany ruského pravoslaví, že na tradičně pravoslavném území bývalého Sovětského svazu usilují o přetahování pravoslavných věřících na vlastní víru. Kardinál Kasper měl Moskvu navštívit už před dvěma lety. Tehdy ovšem jeho návštěvu vedení Ruské pravoslavné církve zrušilo na protest proti tomu, že Vatikán povýšil katolické struktury v Rusku na úroveň církevní provincie.

Během své moskevské návštěvy navštívil kardinál Kasper jak katolické komunity v Moskvě (do země totiž oficiálně přijel právě na pozvání představitelů ruské katolické církve), tak své protějšky v Ruské pravoslavné církvi, včetně moskevského patriarchy Alexije II.

SPORY O ŘECKOKATOLICKÝ PATRIARCHÁT
Kasperově návštěvě předcházelo další obvinění z pravoslavné strany. Ta nedlouho před jeho příjezdem oficiálně protestovala proti plánům na ustavení oficiálního řeckokatolického patriarchátu na Ukrajině. Tento krok, který Řím musí schválit, jde podle patriarchy Alexije II. proti duchu ekumenismu. Kardinál Kasper k tomu řekl, že nechce během své návštěvy v Moskvě zbytečně vířit vášně a že Vatikán 'bere tyto protesty vážně'.

Ve svých následných veřejných vystoupeních v Moskvě obšírněji vysvětlil stanovisko Vatikánu k celému problému vztahů k ruskému pravoslaví. Obě strany by měly být podle něj schopny řešit vzájemné problémy 'v duchu ekumenismu, a ne rivality'. Podle něj katolická církev nemá pro Rusko žádnou 'cílenou politiku' na přetahování pravoslavných věřících. Katolíci ovšem podle něj mají v zemích bývalého Sovětského svazu 'právo na existenci a na naplňování svého poslání'.

'Obě strany by měly respektovat právo na svobodu náboženství a svědomí,' dodal kardinál.

Navrhl proto ustavení zvláštní komise, která by se spory mezi oběma stranami průběžně zabývala, a také zřízení speciální telefonní linky mezi moskevským patriarchátem a Vatikánem, která by umožňovala aktuální konzultace vzniklých problémů. 'Dialog není možný v prostředí, odkud jedna strana po jediné malé chybě druhé strany okamžitě utíká,' dodal. Ustavení této komise bylo poté formálně potvrzeno během Kasperova setkání s metropolitou Kirillem, vedoucím oddělení vnějších vztahů moskevského patriarchátu.

DEBATA V OSTRÉM TÓNU
Závěrem své moskevské návštěvy se kardinál Walter Kasper setkal s moskevským patriarchou Alexijem II. Audience u něj se zpočátku nesla ve velmi ostrém tónu, ve kterém patriarcha znovu vyčetl katolické straně několik kroků, které podle něj brání rozvoji dalšího katolicko-pravoslavného dialogu i případné návštěvě papeže Jana Pavla II. v Rusku. Mezi ně podle Alexije patří zejména již zmíněný problém ustavení řeckokatolického patriarchátu na Ukrajině i některé aktivity katolické církve v samotném Rusku. 'Máme za to, že princip kolegiality a sesterskosti mezi církvemi ustanovený druhým vatikánským koncilem by měl být uváděn v život. To však v posledních letech není pravda - jednání katolické církve na nás naopak působí tak, že tento princip opustila,' prohlásil patriarcha.

Ve vlastním komentáři k návštěvě u patriarchy prohlásil kardinál Kasper, že Alexij II. pouze opakoval stížnosti, které Vatikán slýchá již léta. 'Odpověděl jsem na ně a ujistil patriarchu, že naším záměrem není žádný proselytismus (přetahování věřících - pozn. red.),' řekl Kasper. U některých bodů přiznal, že je třeba je prošetřit, ovšem dodal, že i to je práce pro budoucí společnou katolicko-pravoslavnou komisi.

Při celkovém hodnocení své moskevské návštěvy kardinál Kasper připustil, že nepřinesla žádný hmatatelný posun ve vzájemných katolicko-pravoslavných vztazích. Dodal ale, že již jen fakt, že mohla proběhnout, je posunem oproti předchozí situaci. 'Doufám, že můj pobyt v Moskvě k něčemu byl. Teprve v dohledné době ovšem uvidíme, zda se tón vzájemné debaty zklidní a zda můžeme začít s opravdovým dialogem, spoluprací,' uzavřel kardinál v rozhovoru pro Radio Vatikán.

Moskevský patriarcha Alexij II. při slavnostní bohoslužbě slavnosti Narození Páně v chrámu Krista Spasitele v Moskvě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou