26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nobelova cena pro Chartu 08?

1. 2. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/6 Kmotrovství, 1.2.2010, Autor: Martin T. Zikmund

Čínská Charta 08 by měla dostat Nobelovu cenu. S tímto návrhem se minulý týden obrátili na zákonodárce strážci odkazu občanského hnutí Charta 77 Rudolf Battěk, Jiří Gruntorád a Dana Němcová. Čínská charta se totiž stejně jako kdysi ta československá ujímá obrany zákonnosti, lidských práv, menšin a životního prostředí.

„Čínská Charta 08 byla přímo inspirována Chartou 77,“ sděluje KT pražský světící biskup Václav Malý. „Osobně jsem se před několika lety při setkání s čínskými disidenty k svému překvapení přesvědčil o tom, jaký zájem projevovali o naše zkušenosti v době komunismu. Stále se vraceli k tématu, zda je možné změnu režimu v Číně nastolit podobně, jak tomu bylo u nás v roce 1989,“ dodal. Podle něj je morální povinností a slušností podpořit nenásilné úsilí signatářů Charty 08. Udělením Nobelovy ceny by prý tato občanská iniciativa získala větší prestiž a bylo by to spravedlivým oceněním její statečnosti. „Navíc by tamní signatáře povzbudila, aby ve svém zápase o důstojný život čínských občanů pokračovali i navzdory útlaku a pronásledování,“ uvedl biskup Václav Malý. Místopředseda senátu Petr Pithart zase KT přiznal: „Fakt, že se po tolika letech na druhém konci světa našli lidé, a je jich hodně, kteří se vysloveně odvolávají na československou iniciativu z roku 1977, většinu českých chartistů zvedl ze židle.“ Podle něj je na tomto čínském pokusu nejdůležitější, že se podobně jako v Československu pokouší o změnu v rámci stávajícího zákonodárství. Čínští chartisté se prý také zasazují, aby se dodržovala alespoň ta práva, která oficiálně platí. „To je zdánlivě jednoduchá myšlenka, ale je za ní základní rozvaha, která je neprůstřelná. Tímto postupem mohou zajít možná dál, než kdyby chtěli rovnou zbourat režim,“ vysvětlil někdejší signatář Charty 77 a pozdější první předseda české vlády Petr Pithart. Prestižní Nobelova cena má být podle návrhu českých chartistů udělena nejen této čínské nenásilné iniciativě jako celku, ale jmenovitě i jejímu zakladateli Liou Siao-poovi, který byl koncem loňského roku odsouzen na jedenáct let do vězení za „podněcování k rozvracení státní moci“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou