26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ničivý konflikt v Sýrii trvá už šest let

21. 3. 2017

|
Tisk
|

Za „nejhorší katastrofu, kterou člověk způsobil od druhé světové války“ označil v Radě pro lidská práva Vysoký komisař OSN Zeid Ra’ad Al-Hussein konflikt v Sýrii. Syrská občanská válka se 15. března přelila do sedmého roku trvání.

Vydání: 2017/12 Odešel za nejkrásnějším Králem, 21.3.2017, Autor: Alena Scheinostová



„Situace v zemi se stále zhoršuje. Na 13,5 milionu Syřanů potřebuje nutně humanitární pomoc, pět milionů lidí muselo opustit zemi a víc než dva miliony syrských dětí nemohou chodit do školy. Za každým číslem smutných statistik se skrývá konkrétní dítě, žena nebo muž,“ varovaly při tristním výročí také české humanitární organizace včetně Charity ČR, sdružené v Českém fóru pro rozvojovou spolupráci (FoRS). Přes 320 000 Syřanů bylo zabito a více než šest milionů lidí přežívá v Sýrii jako vnitřní uprchlíci – dodávají statistiky OSN. A další čísla hlásí UNICEF, ať už se týkají dětských obětí na životech, zničených škol nebo žáků, kteří se nemohou vzdělávat především proto, že školy v okolí jsou v troskách nebo obsazené
ozbrojenci.
Americká organizace Save the Children zveřejnila výsledky průzkumu, podle nějž nepřetržité nervové vypětí způsobuje syrským dětem psychické poruchy a nemoci ze stresu, jako jsou cukrovka nebo srdeční choroby. „Před očima jim zabili nebo zranili jejich blízké. Jejich domovy a školy se zřítily, jejich rodiny byly roztrženy. Některé z nich přestaly mluvit. Mnoho z nich trpí nočními děsy nebo vůbec nemohou spát, protože se bojí, že už se nevzbudí,“ sděluje organizace.
Právě k dětem se obrací pozornost řady organizací i jednotlivců, kteří se v Sýrii pokoušejí pomoci. „Považuji za zázrak, když se na mne dítě, které denně žije v takovéto úzkosti, dokáže radostně a ze srdce usmát,“ podotkl ve vysílání italského katolického Radia InBlu farář latinské farnosti v Aleppu P. Ibrahim Alsabagh.
Františkánská latinská farnost je jedním z míst, odkud vychází pomoc válkou zasaženým rodinám, ať už jde o křesťany nebo o většinové muslimy. „Děti mezi sebou mluví o raketách, granátech, nábojích a jejich různém svistu, místo aby si povídaly o hračkách nebo druzích čokolády. Tři z pěti dětí v Aleppu trpí kožními onemocněními, a ta souvisejí se stresem. Rodičům se nedaří obstarat chléb, mléko ani pleny, v mnoha domácnostech se už měsíce nejí maso ani sýry. Děti jsou podvyživené. Kdo žije v Aleppu, dokáže pochopit, proč tu a tam nějaký otec či matka rodiny utečou a vrhnou se do rukou obchodníků s lidmi,“ vysvětlil P. Alsabagh.
Město na konci loňského roku dobyla z rukou povstaleckých skupin vládní vojska za podpory Rusů a Turků. Jak ale zveřejnila na svém webu Jezuitská služba uprchlíkům (JRS), která zde působí, v Aleppu stále není tekoucí voda, elektřina ani plyn.
Strach mají školáci i učitelé
Z Aleppa loni uprchl také Abdul Azíz, jehož příběh přineslo v tiskové zprávě zmíněné české humanitární fórum FoRS. Rodina se třemi dětmi žije nyní u příbuzných v provincii Idlíb. „Žili jsme z našetřených peněz, ale teď už musím spoléhat na humanitární pomoc. Přichází sem stále víc prchajících lidí a ceny na trhu stoupají. Zelenina, plynové bomby, dřevo na zátop, pitná voda i elektřina jsou příliš drahé,“ vypráví Azíz. „Moje děti tu chodí do školy, která je úplně přeplněná. A děti jsou vyděšené pokaždé, když slyší bojové letouny, i učitelé se bojí. Ať se v Sýrii přestěhujeme kamkoliv, žijeme pod stálým tlakem a ve strachu. Jsme strašně vyčerpaní,“ dodává.
Jiné rodiny či válečné vdovy s dětmi uprchly do okolních zemí – často do Jordánska, kde v obřím uprchlickém táboře Za’atarí přispěla i Charita ČR. Díky té se rozdala Syřanům pomoc ve výši takřka 13 milionů korun. Sto tisíc eur (přibližně 2,7 milionu korun) zaslal v závěru svých postních duchovních cvičení papež František právě latinské farnosti P. Alsabahga: exerciciemi jej totiž doprovázela kniha „Chvíle před úsvitem“, kterou P. Alsabagh nedávno vydal a v níž líčí bezvýchodnou každodennost syrské války.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou