26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Němečtí muslimové žádají rovnoprávnost

24. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/17 Kronikáři, 24.4.2007, Autor: Kateřina Šťastná

Návrh na zrovnoprávnění islámu s ostatními náboženstvími hodlají na začátku května předložit spolkovému ministru vnitra Wolfgangu Schäublemu (CDU) zástupci koordinační rady muslimů (KRM) v Německu. „Mělo by jít o co nejrychlejší právní srovnání,“ nechal se slyšet Aiman Mazyek, generální sekretář Centrální rady muslimů v Německu – jedné ze čtyř organizací, které zastřešuje KRM.

„Uznání jako rovnoprávná náboženská společnost je důležité i proto, že budeme moci konečně nabídnout plošně výuku islámu v německých školách,“ dodal Aiman Mazyek. Mimoto požadují němečtí muslimové právní status, ze kterého plynou například daňové úlevy nebo stavební právo.
Návrh muslimů zatím podpořil lídr německé strany zelených Volker Beck, když označil jejich žádost za oprávněnou. Přesto to podle něj nebude jednoduché, protože zmíněné čtyři organizace, které tvoří KRM, zaštiťují jen asi 15 procent německých muslimů. Mluvčí spolkového ministerstva vnitra nedávno také zdůraznila (jak informoval Der Spiegel), že na islámské konferenci by se přednostně měla řešit aktuální témata soužití muslimů s ostatními členy společnosti (například proč muslimské dívky chybí ve škole na hodinách plavání nebo biologie).

PRÁVO NA PROJEVY VÍRY
Před časem se k tématu vyjádřili i němečtí biskupové, když ve svém dokumentu „Křesťané a muslimové v Německu“ mj. uvedli, že také muslimové v Německu by měli mít právo na výstavbu mešit a na projevy své víry. Pozitivně se vyjádřili rovněž k výuce islámu v němčině. Co se týká sporu o šátky, podotkli, že podle jejich názoru v islámu není jednoznačná povinnost zahalovat si hlavu, ovšem na druhé straně společnost by měla respektovat svědomí muslimek, které vnímají nošení šátku jako svou povinnost. Stanovisko biskupů k současnému návrhu muslimů zatím německé agentury nepřinesly.

Počet muslimů roste
V Německu žijí více než 3 miliony muslimů z celkových 82 milionů Němců. Podle statistických údajů německých úřadů jejich počet stále stoupá. Například v období mezi červencem 2004 a červnem 2005 konvertovalo k islámu více než 4000 Němců. Do roku 2046 by podle statistik měla vyznávat islám více než polovina našich západních sousedů.
Přesto však zatím patří Němci ze všech západních zemí k největším pesimistům, pokud jde o vztah mezi západním a muslimským světem. Celých 70 procent z nich považuje tento vztah za špatný a stejné procento se domnívá, že věřící muslimové jsou v konfliktu s moderní společností.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou