26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nad Slovenskem i nadále zamlženo

23. 7. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/30 Olympijské hry, 23.7.2012, Autor: Martin T. Zikmund

Důvody odvolání trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka z úřadu ani po třech týdnech nenabyly jasných kontur a vyvolávají mnohé otázky. Emeritní pastýř trnavské arcidiecéze, který dodržuje papežský zákaz hovořit s médii, sloužil minulý týden v kapli arcibiskupského úřadu v Trnavě spolu se současným apoštolským administrátorem Jánem Oroschem děkovnou mši za uplynulé tři roky svého působení.

„Pojďte ke mně všichni, kdo se namáháte a jste obtíženi břemeny, a já vám dám odpočinout“ – v duchu těchto Ježíšových slov připadajících podle liturgického kalendáře na tento den se nesla celá bohoslužba. Emeritní arcibiskup poděkoval zaměstnancům arcibiskupství a pozvaným kněžím za spolupráci v uplynulých třech letech a zároveň požehnal všem přítomným pro následující období. Pomocný biskup Ján Orosch, který nyní dočasně převzal správu arcidiecéze, ujistil odcházejícího Róberta Bezáka, že zůstává v srdcích věřících stejně jako všichni jeho předchůdci.
Papež Benedikt XVI. odvolal 2. července z pastoračního řízení trnavské arcidiecéze dosavadního arcibiskupa Róberta Bezáka, aniž byly důvody tohoto rozhodnutí zveřejněny. Většina spekulací se točí kolem sporného hospodaření jeho předchůdce Jána Sokola, jehož rozkrytí údajně nebylo v zájmu Vatikánu. Změna v informování veřejnosti nenastala ani minulý týden po mimořádném zasedání slovenských biskupů kvůli kauze Bezák, která na Slovensku vyvolala celou řadu veřejných protestů.
„Svatý otec učinil toto rozhodnutí po osobním a důkladném obeznámení se s výsledky apoštolské vizitace. Biskupové přijímají postoj Svatého otce. Nejsme kompetentní přehodnocovat jeho rozhodnutí,“ sdělil bratislavský arcibiskup a předseda slovenských biskupů Stanislav Zvolenský. Přesto slovenští biskupové potvrdili, že jedenáct otázek adresovaných arcibiskupu Bezákovi z Kongregace biskupů a jeho odpovědi, které se objevily na internetu, jsou pravé. Tento dokument si lze přečíst na internetové stránce televize TA3. Vlastní důvod odvolání je však údajně jiný.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou