26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na malomocenství stále umírají lidé

30. 1. 2006

|
Tisk
|

Světový den pomoci malomocným byl zaveden v roce 1954 z iniciativy francouzského novináře a řečníka Raoula Follereaua. Přestože se již od roku 1946 dá lepra spolehlivě vyléčit, stále jsou na světě země, kde na její následky umírají lidé. Celé dvě třetiny všech registrovaných pacientů žijí v Indii.

Vydání: 2006/5 Může být křesťan bohatý?, 30.1.2006, Autor: Kateřina Beščecová

Dne 31. ledna si připomínáme Světový den pomoci malomocným

 

„Jsou místa, kde celé rodiny v bolestech umírají, není nikdo, kdo by jim pomohl, a oni svůj zánik považují za samozřejmost,“ říká Jiří Holý, předseda občanského sdružení Likvidace lepry (LL), které v současné době zasílá léky do zhruba 60 leprastanic a lepra-TBC center v zemích třetího světa (které vedou většinou řeholní bratři a sestry), přičemž nejvíc z nich leží v Indii. „V době, kdy jsem navštívil diecézi Jamšedpur, tam kontrolovali žáky prvních tříd, jestli nemají počínající malomocenství. Výsledky byly šokující. Nakaženy byli tři děti z deseti,“ dodává. Proto právě na tomto místě LL staví, ve spolupráci s tamním biskupstvím, nemocniční komplex sv. Josefa. „Komplex bude stát na tom správném místě - ovšem takových oblastí, které by pomoc potřebovaly, je v Indii jistě mnoho,“ smutně podotýká Jiří Holý, autor myšlenky vybudování nemocnice, a dodává: „Čas od času vysílá LL do Indie někoho od nás, aby zkontroloval situaci a zjistil, co je ještě potřeba udělat pro zdárný chod a dokončení výstavby. Nyní je tam otec František Kuběna, který byl předtím farářem v Lidečku.“

Provoz zařízení má být zahájen koncem letošního roku a léčit se bude zdarma, protože zdejší nemocní nemají peníze ani na vyšetření, ani na léky. Pojízdná ambulance bude vyhledávat a ošetřovat malomocné a tuberkulózní pacienty až do okruhu 50 kilometrů. Po dostavbě tohoto komplexu plánuje LL výstavbu další nemocnice v Západním Bengálsku.

Malomocenství - neboli lepra - je velmi snadno se šířící infekční onemocnění. Bakterie mycobacterium leprae při něm napadají především kůži a nervový systém. Z počátku se tato nemoc projevuje bílou skvrnou na kůži, v konečném stadiu pak dochází k odumírání jednotlivých částí těla a nezřídka i k oslepnutí. Očkování proti lepře neexistuje, ale už je dnes vyléčitelná. Po nasazení kombinace tří léků (tzv. multidrugtherapy) je bacil do tří týdnů spolehlivě zničen. Za zmínku stojí, že inkubační doba lepry může trvat až čtyřicet let.

Přispět na pomoc trpícím malomocenstvím lze na konto LL - LIKVIDACE LEPRY 189914227/0300, v. s. 111.

- před 15 lety bylo registrováno 12 500 000 nemocných leprou, dnes je jich na 800 000
- počet lidí, kteří zůstali po onemocnění trvalými invalidy, je odhadován na 2-4 miliony, ročně přibývají další tisíce

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou