23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na Haiti ohrožuje cholera 200 tisíc životů

29. 12. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2011/1 Církevní nemocnice, 29.12.2010

Ve chvílích, kdy si velká část světa užívá pohodu a klid vánočních svátků, hrozí mnoha lidem na Haiti bezprostřední ohrožení života. Křesťanští misionáři, kteří v zemi působí, totiž varovali, že kvůli epidemii cholery může přijít o život až 200 tisíc lidí. Zemřelo už přes dva tisíce osob a odhaduje se, že pokud se nepodaří zastavit stále se rozšiřující epidemii, nakazí se zhruba půl milionu lidí.

„Nákaza se rozšiřuje stále dál do hlouby ostrova,“ varuje P. Antonio Menegon z řádu kamiliánů, jeden z misionářů, kteří na Haiti působí. Situace je podle něj velmi dramatická a ještě více ji vyhrotily tamní prezidentské volby, a především násilnosti a nepokoje, které je provázejí. „Všechno je kvůli násilnostem uzavřeno, dokonce i přístavy a letiště. Odlétá jen naprosté minimum letadel,“ popisuje P. Menegon. Na několik dní se dokonce uzavřela i americká a kanadská ambasáda. Tato omezení velmi komplikují veškerou humanitární činnost, nedostávají se především léky a pohonné hmoty. „I přes tato omezení ale naše nemocnice stále přijímá nové nemocné, kteří se nakazí cholerou,“ říká kamiliánský misionář. Pokud nakažení zůstávají na ulici, pravděpodobnost se jejich přežití velmi výrazně snižuje. V nemocnicích mají vyhlídky mnohem lepší, ale i tam mnoho z nich umírá. Příval nemocných velmi rychle vyčerpává zásoby léčiv a nemocnice jsou pak závislé na humanitární pomoci, které stále není dost. „Přestože jsme nedávno dostali velkou zásilku léků od sester Červeného kříže, naše zásoby se rychle ztenčují,“ upřesňuje další z misionářů P. Crescenzo Mazzella a vyzývá k ještě větší solidaritě. „Pomozte nám, lidé tady potřebují opravdu všechno. Každá pomoc je pro ně svědectvím, že Bůh na ně nezanevřel, že se o ně stará.“

Nepokoje blokují i českou pomoc

Na Haiti stále působí i čeští humanitární pracovníci pod hlavičkou projektu Praga-Haiti. Současný tým, který měl za úkol připravit půdu pro vrtání studní s pitnou vodou, odletěl těsně před Vánoci zpět do ČR. Veškerá potřebná technika je zatím blokována v hlavním městě Port-au-Prince a dosud se nepodařil dokončit komplikovaný proces jejího proclení. Poslední pokus uskutečnili čeští pracovníci minulý týden, kdy se pokoušeli sehnat podpis ředitele odboru z ministerstva financí, což bylo poslední administrativní překážkou pro odvoz aut z přístavu na sever Haiti. Tým si vzal s sebou na pomoc i místního lékaře, který pomáhal ve vyjednávání, a za proclení bojuje i senátor za oblast, v níž budou studny vrtány. Kvůli násilnostem, které se na Haiti strhly po vyhlášení výsledků voleb, byly úřady dlouhou dobu uzavřené, což celou věc zpomalovalo. „Všechny naše kroky kolem proclení podnikáme kvůli tomu, aby nám ministerstvo financí odpustilo daň, která je velmi vysoká. To se teď díky získání posledního podpisu podařilo a příští tým českých pracovníků už bude moci vyzvednout potřebné vybavení přímo z přístavu,“ upřesnil P. Václav Vacek, manažer projektu Praga-Haiti. Hned začátkem nového roku, jakmile se trochu uklidní bezpečnostní situace, vyráží totiž na Haiti nový tým. „Věříme, že už v prvním čtvrtletí příštího roku začneme vrtat první studny,“ uzavírá Václav Vacek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou