26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Modli se za Paříž!

16. 11. 2015

|
Tisk
|

Polední zvonění zvonů uplynulou neděli, které se rozlehlo Českou republikou, nebylo jen tradičním ohlášením modlitby Anděl Páně.

Vydání: 2015/47 Modli se za Paříž!, 16.11.2015

Katolické farnosti vyslyšely výzvu kardinála Dominika Duky, aby hlas zvonů zazněl na památku obětí brutálních teroristických útoků v Paříži 13. listopadu. V čase uzávěrky si střelba útočníků vyžádala už 129 obětí a v nemocnicích trpí další stovky zraněných. Běsnění několika útočníků střílejících do nevinných lidí ve městě nad Seinou má podle posledních informací na svědomí Islámský stát, který se k nim také přihlásil.
Papež František: „Je to další část třetí světové války, která není ospravedlnitelná ani lidsky, ani nábožensky.“
Brutální atak zaskočil celý civilizovaný svět, okamžitě ho odsoudily náboženské autority včetně muslimů. Papež František přijal zprávu o teroru ve Francii podle tiskového mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho „se zděšením“. Podle Lombardiho jde o útok na mír celého lidstva. „Žádá si rozhodnou a solidární reakci ze strany nás všech, abychom se postavili šíření vražedné nenávisti ve všech jejích formách,“ dodal.
Svatý otec reagoval v sobotu krátce po poledni v televizi italských biskupů TV 2000 v přímém vstupu do vysílání: „Cítím dojetí a bolest. Zároveň tomu nerozumím. Pokud člověk učiní něco takového, opravdu se to těžko chápe. Jsem nablízku francouzskému národu, který velmi miluji, jsem nablízku rodinným příslušníkům obětí a za všechny se modlím. Je to další část třetí světové války, která není ospravedlnitelná ani lidsky, ani nábožensky. Toto není lidské. Jsem nablízku všem, kdo trpí, i celé Francii, kterou mám rád.“
Na „sérii útoků nevídané brutality“ reagoval předseda francouzské biskupské konference Georges Pontier výzvou k modlibám a pozval všechny katolíky ve Francii, aby se stali „tvůrci pokoje, jednoty a svědky naděje prostřednictvím modlitby, slov i skutků“. „Víme, že zlo nebude mít poslední slovo,“ povzbudil arcibiskup Pontier. „Mé myšlenky a modlitby směřují k obětem a jejich blízkým, k pořádkovým silám a zdravotníkům a k vládním autoritám, na nichž leží závažná odpověnost. V těchto těžkých hodinách jim vyjadřujeme důvěru,“ vzkázal zástupce francouzských biskupů Georges Pontier.
Francouzský prezident Francois Hollande, který okamžitě reagoval vyhlášením výjimečného stavu a třídenního státního smutku, již v sobotu potvrdil, že za útoky stojí tzv. Islámský stát.
V zasažených čtvrtích spontánně vznikla pietní místa, smuteční síně byly otevřeny i v kostelích. Po celé Francii se o víkendu sloužily mše svaté za oběti, jejich rodiny a za národ. V čase uzávěrky KT se ve francouzských diecézích rozeznělo zvonění hrany. V odpovědi na ně bude v pařížské katedrále Notre-Dame kardinál Vingt-Trois sloužit rekviem. Církev se tak připojila ke státnímu smutku. Všechny plánované farní akce a oslavy byly zrušeny.
K modlitbám vyzvali ve Francii nejen katoličtí biskupové, ale i další náboženští představitelé. Různí zástupci křesťanů, Židů, muslimů, ekumenických a mezináboženských iniciativ od pátečního večera vyjadřovali účast a zděšení z hrůzy a barbarství, které zasáhly Paříž. Francouzská muslimská sdružení v sobotu odpoledne vydala veřejné prohlášení, kde vyzývají „všechny mešity ve Francii a komunity věřících, aby se usebrali k modlitbám za mír v naší vlasti a bezpečí našich spoluobčanů“. Francouzský premiér Manuel Valls pak v televizním vysílání TF1 uvedl, že chce „vypovědět ze země všechny radikální imámy“ a „zbavit státní příslušnosti všechny, kdo zesměšňují ducha Francie“.
Vzápětí po útocích se po sociálních sítích i francouzských farnostech spojili lidé v modlitebním mostu za oběti. Jeho spojníkem byl tzv. hashtag #PrayForParis na sociálních sítích. Už po deseti hodinách od útoku dosáhl počet jeho užití 6,7 milionu.
Na smrtící násilí ve francouzském hlavním městě reagoval vzápětí po útocích i pražský arcibiskup Dominik Duka. „Útok v Paříži mne naplňuje smutkem, modlím se za oběti. Ti, kdo při něm volali ‚Allahu akbar‘, tedy ‚Bůh je mocný‘, si musí uvědomit, že Bůh je také spravedlivý a jistě ztrestá každého, kdo ničí chrám Ducha Svatého, tedy lidské životy,“ uvedl kardinál Duka, který také vyzval k modlitbám a rozeznění zvonů.
Autority islámu atentáty odsoudily
Rada muslimských duchovních v Saúdské Arábii útoky v Paříži odsoudila. „Islám neschvaluje terorismus a tyto činy odporují milosrdenství, jež islám přinesl světu,“ sdělila rada duchovních v prohlášení. Zničení terorismu na celém světě podle ní potřebuje soustředěné úsilí, které bude vycházet z „jednotného morálního postoje“. Velký imám univerzity při káhirské mešitě Al-Azhar šajch Muhammad Ahmad Tájib označil atentáty za odporný čin. „Nadešel okamžik, kdy se celý svět musí sjednotit k boji proti této zrůdě. Tyto činy jsou v rozporu s veškerými náboženskými i lidskými hodnotami a odporují všem civilizacím,“ řekl šajch.
Čeští muslimové: poselství islámu je milosrdenství, ne msta a nenávist
K brutálním útokům nemlčelo ani Ústředí muslimských obcí v ČR, jež odsoudilo teroristické útoky v Paříži a vyjádřilo soustrast rodinám zemřelých a zraněných, stejně jako solidaritu s celou Francií. Předseda Muníb Hasan se obává možného vystupňování negativních nálad vůči muslimům v Česku. „Ať už je aktérem kdokoli, tento čin naprosto odsuzujeme, nemůžu najít sebemenší odůvodnění, že někdo takto smýšlí a činí,“ prohlásil Hasan, dlouholetý představitel brněnské muslimské komunity. Podobné teroristické činy podle něj nemají žádnou oporu v islámu jakožto náboženském učení. Víru prý teroristé zneužívají k ospravedlnění zrůdných skutků. „Poselství islámu, dle slov Koránu, je poselstvím milosrdenství všem lidem, a ne poselstvím msty a nenávisti, kterou extremisté z Al-Káidy a IS šíří svou zločinnou politickou ideologií a teroristickými činy,“ uvedlo Ústřední muslimských obcí. Teroristé prý chtějí zasít strach a nenávist, destabilizovat Evropu a donutit ji ke zradě ideálů založených na demokracii, svobodě a lidských právech. Podle ústředí by se měla Evropa upevnit v tom, čemu věří, aniž by ovšem rezignovala na bezpečnost. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou